Deputații, în așteptarea deciziei CC privind circumstanțele dizolvării Parlamentului: Trebuie să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția
Embed:
Deputații, în așteptarea deciziei CC privind circumstanțele dizolvării Parlamentului: Trebuie să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția

Deputații așteaptă cu mare interes decizia Curții Constituționale cu privire la constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului.
Unii aleși susțin că Înalta Curte trebuie să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, care a spus că dizolvarea legislativului este o măsură de ultim recurs și nu poate avea loc dacă există o majoritate parlamentară.
În caz contrar, ar putea fi creat un precedent periculos, iar țara noastră va fi taxată la nivel internațional, spun politicienii.

Unii deputați afirmă că răspunsul Consiliului Europei, care a cerut să fie respectate recomandările Comisiei de la Veneția, a fost unul neutru, iar acum mingea este pe terenul Curții Constituționale.

"Eu mai mult mă aștept la o hotărâre din partea Curții pentru dizolvarea Parlamentului, dar în același timp dacă vom avea o asemenea hotărâre înseamnă că se va crea un precedent foarte periculos. Președintele țării și cu un grup foarte mic de deputați poate dizolva Parlamentul după oricare alegeri parlamentare dacă nu îi place ce va ieși".

"Noi am auzit ce a spus Comisia de la Veneția că atunci când există o majoritate parlamentară trebuie de făcut totul să nu fie dizolvat Parlamentul, dar dacă părerea mea personală eu aștept cu nerăbdare să fie dizolvat. Eu cred în membrii CC și vreau să cred că vor respecta legea".

Iar deputatul Platformei "Pentru Moldova", Sergiu Sîrbu, susține că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, Curtea Constituțională ar trebui să respingă sesizarea șefului statului, întrucât există posibilitatea de a învesti un Guvern.

"O ignorare a acestora ar putea să înrăutățească foarte mult, să știrbească din imaginea țării și la nivel internațional să fim dur taxați. Vom avea mult de suferit ca și imagine, deoarece suntem stat al Consiliului Europei".

Și deputatul socialiștilor Grigore Novac spune că, în prezent, sunt toate circumstanțele pentru învestirea unui Guvern, iar sesizarea la Curte a fost doar un moft politic al Maiei Sandu.

"Aștept o decizie total lipsită de politică și exclusiv bazată pe Codul jurisdicției constituționale, pe recomandările Comisiei de la Veneția, o hotărâre a Curții care măcar să nu să se bată cap în cap cu hotărârile Curții anterioare".

Recent, într-un mesaj către Parlament, Consiliul Europei a precizat că în avizul din 2019 dat de Comisia de la Veneția Republicii Moldova se menționează că dizolvarea unui Parlament ales prin alegeri libere și echitabile este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Amintim că sesizarea privind stabilirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului a fost depusă la Înalta Curte în data de 29 martie de către șeful statului, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile parlamentare. Potrivit președintelui țării, circumstanțele juridice pentru dizolvarea Parlamentului au fost întrunite. Pe de altă parte, PSRM și Platforma "Pentru Moldova" au sesizat, la fel, Curtea Constituțională privind lipsa circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului. Sesizarea Maiei Sandu va fi examinată mâine de Curtea Constituțională.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.