Deputații Platformei DA solicită audirea premierului interimar, Aureliu Ciocoi, pe subiectul vaccinului chinezesc
Embed:
Deputații Platformei DA solicită audirea premierului interimar, Aureliu Ciocoi, pe subiectul vaccinului chinezesc

Deputații Platformei DA solicită audirea premierului interimar, Aureliu Ciocoi, după ce Guvernul a anunțat că intenționează să cumpere 400 de mii de doze de vaccin  CoronaVac produs în China. Potrivit președintelui fracțiunii, Alexandru Slusari, solicitarea vine în contextul în care acest ser nu a fost autorizat  de Organizația Mondială a Sănătății, iar eficiența acestuia este relativ redusă, în comparație cu alte vaccinuri anti COVID-19. Guvernul nu a comentat solicitarea aleșilor. Șefa Serviciului de Presă al executivului, Marina Nani, a cerut o solicitare oficială în acest sens, la care încă nu am primit un răspuns.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că negociază condițiile de achiziționare a unui lot de 400 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs în China.


"Sunt banii din bugetul de stat, sunt banii contribuabililor. Apare o mare, mare întrebare vizavi de această procurare directă, prin procedură simplificată anume acestui vaccin. Nu este omologat de Organizația Mondială a Sănătății. Avem întrebări cum a trecut procedură, dacă chiar nu erau alte variante."


Am solicitat poziția Guvernului în acest caz, dar deocamdată nu am primit un răspuns la solicitarea noastră, expediată Serviciului de Presă al executivului.


La rândul său, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, democratul Ghenadie Buza, a declarat că subiectul urmează a fi discutat miercuri, în cadrul ședinței Comisiei.


Totodată, deputații, care fac parte din comisia parlamentară de profil, susțin că vaccinul chinezesc și-a demonstrat eficiența în mai multe țări.


"Este o listă de vaccinuri care se află la etapa de precalificare. Sunt vreo 15-16 poziții, inclusiv vaccinul despre care vorbim. Acest vaccin deja a demonstrat rezultate, au fost vaccinate milioane de persoane din toată lumea, inclusiv vecinii noștri din Ucraina. Cred că subiectul este politizat."


TITRE!!!
"Cred că acel vaccin e bun. Din câte știu cercetările din China au demonstrat eficiența acestui vaccin. Eu aș fi de acord să-l audiem, dacă nu pe prim-ministru, atunci pe responsabilii de la ministerul Sănătății, în cadrul Comisiei."


Iar deputatul PAS, Dan Perciun, susține ideea audierii premierului interimar în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, pentru a afla mai multe detalii despre cumpărarea vaccinului chinezesc.


"Am ajuns în situația să procurăm vaccin chinez, pentru că negocierile cu producători au început foarte târziu, bineînțeles, marele producători occidentali erau deja rezervați. El este sută la sută eficient în prevenirea stărilor grave de îmbolnăvire și a deceselor și 50 la sută în prevenirea îmbolnăvirii în ansamblu. Sperăm, totuși, să reușim să procurăm și de la alți producători."


Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, a menționat că aceasta este deocamdată DOAR O INTENȚIE.


Șefa campaniei de vaccinare din Moldova, Ninel Revenco, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi alte detalii la acest subiect.


Anterior, autoritățile responsabile din țara noastră au expediat o serie de solicitări pentru cumpărarea vaccinurilor anti-COVID-19, mai multor producători de seruri din lume, însă doar Sinovac Biontech Limited a venit cu un răspuns. Atunci, șefa campaniei de vaccinare din Moldova, Ninel Revenco a dat asigurări că preparatul este unul sigur, iar acest lucru este confirmat și de unii experți în sănătate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.