Descinderi în casa și biroul ministrului Transporturilor. Iurie Chirinciuc, reținut pentru 72 de ore
Embed:
Descinderi în casa și biroul ministrului Transporturilor. Iurie Chirinciuc, reținut pentru 72 de ore

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost reținut, astăzi, pentru 72 de ore, într-un dosar de corupție. În acesta au mai fost reținuți șeful interimar al "Administrației de Stat a Drumurilor", Veaceslav Teleman, și administratorii a două companii de construcții. Potrivit CNA, cei patru sunt bănuiți de organizarea unei scheme ilegale, prin care ar fi încercat să-și însușească bani în proporții deosebit de mari. 

Potrivit CNA, mărul discordiei ar fi o porțiune de drum din centura Capitalei. Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, ar fi exercitat presiuni asupra companiei bulgare care a câștigat licitația privind reparația șoselei, ca să cedeze 50 la sută din volumul lucrărilor mai multor agenți economici apropiați funcționarului.

Proiectul, în valoare de aproximativ nouă milioane de euro, a fost finanțat de Banca Europeană de Investiții. Iurie Chirinciuc neagă acuzațiile aduse.

"Sunt acuzat pentru faptul că am semnat un ordin cu grupele de împrumut și se bănuiește că s-a furat lut pentru construcția drumurilor. Nu mă consider vinovat în niciun caz", a spus ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Ministrul a fost reținut de ofițerii anticorupție, după ce aceștia i-au percheziționat biroul.

Perchezițiile la biroul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc, au durat mai bine de o oră. Deocamdată nu se știe dacă ofițerii anticorupție au gasit ceva. De dimineață, aceștia au descins la domiciliu, dar și în automobilul acestuia.

Administratorul unei firme de construcții, reținut în acest dosar, ar mai fi extorcat de la compania bulgară cinci la sută din suma contractului, adică aproape 400 de mii de euro.

Potrivit anchetatorilor, din aceștia 80 de mii de euro urmau să revină factorilor de decizie din cadrul "Administrației de Stat a Drumurilor". Șeful interimar al instituției, Veaceslav Teleman, care, la fel, a fost reținut în acest caz, a refuzat să facă declarații.

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, și directorul interimar al "Administrației de Stat a Drumurilor" ar fi coautorii infracțiunii, iar agenții economici - complici. Dacă vor fi găsiți vinovați de luare de mită, ei riscă până la 15 ani de închisoare și amendă de până la jumătate de milion de lei.  

Contractul de reparație a drumului de ocolire al Capitalei, care are 6,5 kilometri, a fost semnat de către Ministerul Transporturilor în septembrie 2015, iar lucrările urmau să fie încheiate în ianuarie 2018.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.