Descoperire arheologică. Arheologii au descoperit mai multe oseminte medievale
Embed:
Descoperire arheologică. Arheologii au descoperit mai multe oseminte medievale

Descoperire arheologică impresionantă în satul Costești, raionul Ialoveni. Experții au găsit pe marginea unui drum, la mai puțin de jumătate de kilometru de un cimitir medieval,  mai multe morminte de peste 700 de ani. Potrivit arheologilor, osemintele datează încă din secolul al XIV-lea, iar după poziția în care au fost înhumați acești oameni, ei nu erau de religie creștină. 

Arheologii presupun că hotarele cimitirului medieval au fost stabilite greșit. 

"E vorba despre morminte care nu au inventar, e vorba despre morminte sărace, care ar fi orientate cu capul spre vest, dar nu sunt creștini, au brațele de-a lungul corpului. Sau e vorba de un cimitir întins, care are sute de metri Sau e vorba de un cimitir nou", a declarat directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

Săpăturile arheologice au început după ce un localnic a observat pe marginea drumului mai multe oseminte omenești.

"Ieri în jurul orelor douăsprezece m-a sunat un consătean de-al meu și m-a anunțat că pe acest drum a văzut un schelet uman. Am venit pentru a scoate aceste: un schelet care știam și la fața locului a mai apărut unul", a afirmat specialistul Secția Cultură, Ialoveni, Mircea Sulă.

Potrivit arheologilor, osemintele ar aparține locuitorilor unui mare oraș medieval din secolul XIV.

"Aici au fost și două cetăți, se văd valurile din 1200. Aici a fost și vamă și tiparniță, dacă ne coborâm în șes acolo, noi în câteva minute o să găsim zeci de monete din epoca ceea", a spus șeful Secției de Cultură, Ialoveni, Tudor Ioniță.

Aceasta nu este prima descoperire de acest fel pe dealurile din satul Costești.

"Se surpă malul și vedem cum se surpă la vale și oasele din morminte și suntem atât e conștiincioși că mergem imediat cu tractorul peste ele și semănăm porumb", a comentat șeful Secției de Cultură, Ialoveni, Tudor Ioniță.

Săpăturile vor dura încă trei-patru zile.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.