Descoperire inedită la Telenești. Un fragment al craniului unui mastodont, rudă îndepărtată a elefanților, găsit de muncitori
Embed:
Descoperire inedită la Telenești. Un fragment al craniului unui mastodont, rudă îndepărtată a elefanților, găsit de muncitori

Descoperire inedită la Telenești. Într-o carieră de nisip din satul Verejeni a fost găsit un fragment de craniu cu un molar al unui mastodont, o rudă îndepărtată a elefanților. Acesta are o vechime de peste 11 milioane de ani. Fosila  este păstrată acum într-un birou al primăriei Telenești și urmează să fie expusă la Muzeul de etnografie și istorie din oraș. 

Fragmentul de craniu a fost găsit în timpul lucrărilor de extragere a nisipului.

"A fost găsit un dinte superior, molar de mastodont suprafața oculuzală molarul stâng și aici este suprafața laterală cu un fragment de craniu. Este important prin faptul că este o piesă foarte rară. O piesă similară a mai fost găsită în secolul trecut în anii 30 în satul Fârlădeni, raionul Căușeni", a zis cercetătorul științific Institutul de Zoologie AȘM, Teodor Obadă.

Oamenii de știință au decis că vor continua săpăturile când se va încălzi.

Fosila va fi examinată la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, apoi va fi transmisă în colecția Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Telenești.

"Din spusele unui savant care a fost și a examinat a spus că este posibil să aibă doză de radiație. Pompierii ne-au răspuns că nu dispune de doză de radiație. Cred că e tare importantă. Vom afla de timpurile noastre unde au trăit strămoșii noștri", a spus viceprimarul orașului Telenești, Victor Bogdan.

"Este foarte îmbucurător faptul că anume aici la Telenești a fost identificat acest ședevru de istorie. Care am înțeles că pe teritoriul republicii sunt unicale. El trebuie prelucrat adus la acele condiții care sunt necesare pentru a fi păstrat în continuare", a zis șeful Secției Cultură, primăria Telenești, Pavel Casian.

În Moldova, speciii de fosile asemănătoare au fost găsite în 11 localități. Acestea aveau între douăsprezece și cinci milioane de ani.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.