DETALII NOI în dosarul afacerii ilegale cu sânge și teste expirate în care este implicată Svetlana Cebotari și alți funcționari
Embed:
DETALII NOI în dosarul afacerii ilegale cu sânge și teste expirate în care este implicată Svetlana Cebotari și alți funcționari

Ministerul Afacerilor Interne a publicat imagini de la descinderea la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și reținerea directorului acestuia.
Instituția a publicat și convorbirile dintre șeful Centrului și subalternii săi privind distribuirea testelor pentru depistarea hepatitelor, a HIV și sifilis.


În imagini apare directorul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui Svetlana Cebotari în momentul reținerii, dar și atunci când este însoțită de mascați la audieri.


Potrivit Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui ar fi favorizat un agent economic în cadrul licitațiilor pentru consumabile. Totuși, câștigător a fost desemnat un alt agent economic, care a livrat 56 de mii de teste în valoare de aproape un milion de lei. Directorul Centrului, însă a refuzat să plătească pentru consumabile și să semneze actele de primire pentru acest lot. Agentul economic a acționat în judecată instituția. În instanță, Svetlana Cebotari ar fi prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva insituției și nu cele livrate de către agentul economic păgubaș. Mai mult, Cebotari a pretins în instanță că distribuitorul i-ar fi livrat teste cu termenul expirat. Asta deși, potrivit SPIA, testele expirate și distribuite în instituțiile medicale din țară, erau de fapt cele din rezerva Centrului și nu cele livrate de agentul economic care a câștigat licitația. Oamenii legii au publicat convorbirea dintre Svetlana Cebotari și mai mulți subalterni ai săi privind testele expirate.


” Imaginează-ți că mă suni pe mine ca director și îmi spui că sunt expirate. Ei primesc totul
”po standartu”, dacă-i prost și nu judecă cu capul. El putea să o sune pe ... și să-i spună în felul următor. Uite, vi le-am dat, dar tăceți să nu mai știe nimeni că-i de la noi, înțelegi?”


Procuratura Anticorupție și SPIA au inițiat o urmărire penală și în privința unui agent economic din Bălți. Mai exact, acesta de comun cu Cebotari ar fi organizat instalarea unui aparat de plasmafereză în incinta Spitalului municipal din Bălți. Poliția a publicat imagini cu discuția dintre cei doi.


Agentul economic i-a solicitat directorulului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui să instaleze un alt aparat.


Svetlana Cebotari a acceptat propunerea și ar fi emis un act fals precum că aparatul instituției s-a defectat.


Procuratura Anticorupție de comun cu SPIA au efectuat 9 percheziții în birourile Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, la Agenția Achiziții Publice, la spitalul municipal Bălți, dar și la un laborator medical privat din Chișinău. Reprezentanții laboratorului nu au răspuns la telefon pentru a comenta subiectul. Au fost reținuți pentru 72 de ore directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, juristul Centrului, dar și un director adjunct de la Agenția Achiziții Publice. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă 117.500 de lei amendă sau până la șapte ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 10 ani.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.