Dezbateri aprinse în Parlamentul European. Avertismentul Bruxellului pentru Polonia
Embed:
Dezbateri aprinse în Parlamentul European. Avertismentul Bruxellului pentru Polonia

Dezbateri aprinse în Parlamentul European. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marți Polonia că UE va acționa pentru a apăra valorile comune ale blocului comunitar. Asta după ce Tribunalul constituțional polonez a contestat întâietatea dreptului european. În replică, premierul de la Varșovia, a spus că   pentru țara sa, Constituția rămâne legea supremă.

Ursula Von der Leyen a avertizat că Parlamentul European are la dispoziție mai multe instrumente pentru a sancționa Polonia, printre care respingerea planului de redresare sau mecanismul de condiționare a fondurilor UE de respectare a statului de drept.

"Sunt profund îngrijorată. Această hotărâre pune la îndoială bazele Uniunii Europene. Este o provocare directă la unitatea ordinii juridice europene."

Într-un discurs de lungă durată, premierul Poloniei a repetat că legea fundamentală din Polonia, Constituția, are întâietate în fața dreptului european. Oficialul a criticat ceea ce a numit deficitul de democrație din UE și faptul că se iau hotărâri în spatele ușilor închise.

"Regulile jocului trebuie să fie aceleași pentru toți. Acceptarea lor trebuie să fie o responsabilitate, inclusiv pentru instituțiile care le-au creat. Este imposibil să-ți impui propria dorință fără a avea un temei juridic. Este inacceptabil să urmărim acest șantaj financiar și sancțiuni care au mers deja prea departe."

Discuțiile aprinse au avut loc în cadrul unei dezbateri, după decizia recentă prin care Tribunalul Constituțional polonez a declarat anumite articole din tratatele UE drept incompatibile cu Constituția țării. Executivul UE, în calitate de gardian al tratatelor, pregătește un răspuns ferm în acest caz. O rezoluție a Parlamentului European cu privire la situația din Polonia ar urma să fie votată joi.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.