DEZVĂLUIRI! Fundația OPEN DIALOG, condusă de Ludmila Kozlowska, implicată în spălarea a 26 de milioane de lire sterline
Embed:
DEZVĂLUIRI! Fundația OPEN DIALOG, condusă de Ludmila Kozlowska, implicată în spălarea a 26 de milioane de lire sterline

Președintele Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlowska, figurează într-o nouă investigație jurnalistică. De această dată, publicația britanică The Times scrie că ucraineanca ar fi fost implicată în spălarea a peste 26 de milioane de lire sterline, prin intermediul unor companii înregistrate în Scoția. Potrivit jurnaliștilor britanici, plățile către Fundația Open Dialog erau efectuate printr-o rețea complexă de entități offshore înregistrate ca parteneriate scoțiene.

Una dintre companii, denumită Proiectul Kariastra, a fost fondată în februarie 2013, având un oficiu fictiv în Glasgow. Prin intermediul unui cont deschis la o bancă din Letonia, firma a efectuat tranzacții în valoare totală de peste cinci milioane de euro și aproape 28 de milioane de dolari între diferite companii înregistrate în off-shore.

Una dintre acestea, denumită Biroul de Analiză și Informații Drumul mătăsii, este deținută de către soțul lui Kozlowska, Bartosz Kramek, care ar fi primit în 2014 și 2015 peste 720 de mii de lire sterline pentru computere și servicii IT, iar în 2016 aproape 350 de mii de lire sterline pentru servicii de consultanță.

Jurnaliștii britanici mai relevă faptul că firma lui Kramek era afiliată companiilor lui Veaceslav Platon. Mai exact, Fundația Open Dialog i-ar fi achitat biletele de avion pentru cursa Odesa - Sankt-Petersburg lui Constantin Ursachi, tatăl Anei Ursachi, unul dintre avocații lui Platon, precum și deplasarea de la Chișinău la Frankfurt a lui Eduard Rudenco, un alt avocat al raiderului numărul 1 în CSI. De bilete de avion plătite de Platon a beneficiat și activistul civic, fost reprezentant al Republicii Moldova la ONU și la Consiliul Europei în timpul guvernării comuniste, Alexei Tulbure.

În aceeași perioadă, Fundația Open Dialog a făcut lobby în Parlamentul European pentru suspendarea asistenței financiare acordată Republicii Moldova. Reamintim că Ludmila Kozlowska a fost citată la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, însă ea nu s-a prezentat. Kozlowska este vizată într-un dosar penal cu mai multe capete de acuzare, între care spălare de bani, spionaj și finanțarea ilegală a partidelor PAS și PPDA.

Oamenii legii au deschis cauza penală în urma raportului comisiei de anchetă a Parlamentului. În document se constată că ONG-ul condus de Kozlowska este finanțat inclusiv de serviciile secrete ruse. Totodată, comisia parlamentară a stabilit că printre beneficiarii Open Dialog sunt politicienii Andrei Năstase și Maia Sandu. Anterior, cei doi au recunoscut că au avut deplasări plătite de fundație.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.