Din cauza ploilor, culesul afinelor a început cu trei săptămâni mai târziu. Care este prețul unui kilogram
Embed:
Din cauza ploilor, culesul afinelor a început cu trei săptămâni mai târziu. Care este prețul unui kilogram

Agricultorii au dat start recoltării afinelor, pomușoare care sunt considerate aurul sistemului imunitar. Aceștia afirmă că, din cauza ploilor, culesul a început cu aproape trei săptămâni mai târziu față de anul trecut. În piețe, un kilogram de afine costă în jur de 200 de lei, la fel ca anul trecut.

Plantația de afine a familiei Zaharia din satul Pitușca, raionul Călărași, se întinde pe aproximativ un hectar. Agricultorii au început culesul pomușoarelor acum patru zile.

"Avem trei soiuri de afine. Ele au fost aduse din Ucraina. De la un arbust culegem undeva jumătate de kilogram sau mai mult. Avem grijă să le culegem atent, cu grijă pentru a ajunge la consumatori cât mai repede și în stare proaspătă. Sezonul de recoltare durează vreo lună jumătate. Ele se coc pe rând și noi mergem cu recoltarea de 2-3 ori."

"Chiar dacă vremea a fost capricioasă, iar ploile le-au dat mari bătăi de cap agricultorilor, recolta de afine moldovenești în acest an este foarte bogată. Asta pentru că pomușoarele au nevoie de multa apă și climă răcoroasă. Astfel, de la un singur arbust fermierii culeg chiar și un kg de afine."

Recoltarea se face manual, așa că familia a apelat la ajutorul rudelor și zilierilor.

"Culesul afinelor se începe după ce cade roua. Ele au nevoie să fie foarte uscate. Roada este foarte bogată. Ele sunt gustoase, mășcate. Suntem mulțumiți de roadă."

"Destul de bogată recolta anul acesta. Roadă este. Lucrăm de dimineață până la ora 17:00. Se culege ușor."

"Îl ajutăm cu ce putem. Ce trebuie, tot facem. Da e cam greu, necesită multă muncă. Necesită multă grijă."

Deocamdată, toată recolta de afine este comercializată doar în piețele din țară.

"Ne-am gândit și la export. Însă asta va fi în următorii ani când vom avea cantități mai mari de fructe. Acum avem în jur de o mie de kilograme. Prețul afinelor este de 200 de lei pentru un kilogram. Comparativ cu anul trecut a rămas același."

Potrivit Asociației "Pomușoarele Moldovei", plantațiile de afine din țară se întind pe aproximativ 15 hectare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.