Directorul liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție printr-un apel telefonic
Embed:
Directorul liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție printr-un apel telefonic

A luptat zeci de ani ca mii de copii să poată învăța în limba română chiar în inima Tiraspolului, iar la 70 de ani a rămas fără funcția de director a liceului ”Lucian Blaga”. Ion Iovcev a fost eliberat din funcție printr-un ordin al ministrului Educației, Culturii și Cercetării, după ce a condus 30 de ani instituția care a devenit un simbol în stânga Nistrului. Serviciul de presă al ministerului ne-a explicat că potrivit Codului Muncii, Iovcev nu poate ocupa funcția, pentru că a atins vârsta de pensionare.  Ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa, nu este de găsit la telefon de două zile, pentru a ne oferi mai multe explicații.

Ion Iovcev este nedumerit de decizia Ministerului Educației, mai ales că a fost anunțat la telefon că nu mai deține funcția de director a liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol.


"E un lucru foarte urât din partea ministerului. Nu m-am așteptat după aproape 30 de ani de activitate la o instituție românească din stânga Nistrului să procedeze în acest fel – să mă telefoneze și să-mi spună că conform ordinului ministrului astăzi este ultima zi de muncă."


Ion Iovcev ne-a mai spus că în 2015, prin ordinul ministrului Educației de atunci, Maia Sandu, a fost eliberat din funcția de director, pentru a respecta cadrul legal, deoarece ajunsese la vârsta de pensionare. Tot atunci, a fost numit interimar până la anunțarea unui concurs pentru funcția de director al liceului. Acum, Ion Iovcev nu înțelege acțiunile ministerului, fiindcă un concurs așa și nu a fost anunțat.

"Eu cred că asta a fost făcut la comandă, de aceea a fost așa de urgență și cred că este un cadou făcut Tiraspolului pentru că Tiraspolul de mult vrea să se dezbaiere de Iovcev."


Potrivit lui Ion Iovcev, activitatea Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol este practic paralizată.


"Deoarece semnătura mea conform acestui ordin nu este valabilă, altcineva nu este, dar acum au absolvit 27 de elevi clasa a 12-a unde trebuie să fie semnătura directorului. Mai sunt și salariile profesorilor, dar ce probleme sunt acum în Tiraspol ăștia din Chișinău nici nu-și dau seama."


Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, ne-a declarat că deși s-ar părea că există premise legale ca Ion Iovcev să fie demis, se putea face o excepție. Cazul său are o încărcătură simbolică având în vedere că reprezintă unul dintre pilonii luptei pentru școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, spune juristul.

"Dumnealui de multe ori a riscat inclusiv cu siguranța personală. Drept dovadă este și hotărârea în cazul ”Iovcev și alții versus Republica Moldova și Federația Rusă” pronunțată de către Curtea europeană a Drepturilor Omului. Respectiv această mișcare a ministerului demoralizează elevii și profesorii din aceste școli din regiunea transnistreană și nu cred că ministerul câștigă ceva prin aceste acțiuni."


Demiterea lui Iovcev din funcția de director a fost criticată și de către europarlamentarul Eugen Tomac, care a declarat că gestul autorităților este o încercare de a umili un om care și-a dedicat viața educației în limba română și păstrării conștiinței românești la Tiraspol. ”Decizia Ministerului denotă dispreț pentru educația în limba română, un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești, a scris Tomac pe facebook. De asemenea, europarlamentarul a declarat că de săptămâna viitoare, Ion Iovcev îi va fi consilier în Parlamentul European. Ion Iovcev ne-a declarat că a acceptat această funcție, deoarece vrea să lupte pentru drepturile oamenilor din stânga Nistrului. Ministrul în exercițiu al Educației, Lilia Pogolșa, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile aduse. Pentru a obține mai multe răspunsuri referitoare la eliberarea din funcție a lui Ion Iovcev, serviciul de presă al ministerului ne-a solicitat o scrisoare oficială.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.