Discipline revoluționare în raionul Ungheni. Unii elevii studiază robotica și educația economică
Embed:
Discipline revoluționare în raionul Ungheni. Unii elevii studiază robotica și educația economică

Elevii din mai multe localități din raionul Ungheni studiază la școală robotică educațională și educația economică. Cursurile se desfășoară în cadrul unui proiect implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. În cadrul acestora, copiii învață să proiecteze roboți și să implementeze idei de afaceri. 

Cabinetul de informatică de la Liceul Teoretic Alexei Mateevici din satul Pîrlița poate concura ușor cu cele mai performante laboratoare de robotică. Aici elevii nu doar învață să construiască roboți din lego, dar și să-i programeze astfel încât să efectueze cele mai sofisticate mișcări.

Copiii spun că au făcut o pasiune pentru domeniul IT.

"Vreau să construiesc un oficiu cu calculatoare unde să lucreze mulți programiști pentru mine, adică să am o companie a mea", a spus elevul L.T. Alexei Mateevici Pîrlița, Ungheni, Andrei Basarov.

"Doresc la facultatea de informatică să învăț, însă în viitor îmi mai doresc să creez un robot propriu cu intelect personal", a afirmat elevul L.T. Alexei Mateevici Pîrlița, Ungheni, Daniel Velcanischi.

Profesoara de robotică educațională recunoaște că i-a fost greu la început. Cea mai mare recompensă este faptul că jumătate dintre elevii săi își doresc o carieră în domeniul IT.

"Domeniul IT este cel mai bine plătit, ceea ce îi motivează pe tineri să-și aleagă așa o profesie", a zis profesoara de robotică L.T. Alexei Mateevici Pîrlița, Ludmila Nistor.

Agenția USAID nu s-a limitat doar la înființarea cabinetelor de robotică, ci a creat și un program pentru elevi privind înființarea propriilor afaceri. La Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Ungheni copiii sunt familiarizați cu noțiunile de antreprenor încă din gimnaziu.

"Datorită acestui curs poți să deschizi ceva al tău, chiar și o cafenea, iar datorită acestui curs vei putea dirija singur mai ușor propria afacere. Adică nu va trebui să apelezi la un economist și să cheltui bani", a zis elevă L.T. Vasile Alecsandri Ungheni, Vladislava Ciulec.

Nu doar școlile sunt revoluționate de USAID. La biblioteca raională din Ungheni copiii și antreprenorii locali au la dispoziție cele mai revoluționare seturi de robotică, care includ imprimantă 5D un aparat de tăiere a lemnului și roboți lego performanți.

Toate acestea au fost posibile datorită Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei, care a finanțat Proiectul de Competitivitate din Moldova.

"Noi vrem să putem construi afaceri în toată Moldova, iar asta trebuie de început încă de la cea mai fragedă vârstă, să motivăm tinerii", a spus coordonatorul programe USAID, Republica Moldova, Beth Brownson.

În prezent peste 8 mii de elevi din toată țara studiază robotica, iar 11.500 de școlari sunt absolvenții cursurilor de robotică.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.