Discriminat de societate pentru felul în care arată din cauza bolii genetice. Un bărbat din Chișinău suferă de neurofibromatoză
Embed:
Discriminat de societate pentru felul în care arată din cauza bolii genetice. Un bărbat din Chișinău suferă de neurofibromatoză

De mai bine de 40 de ani, un bărbat din Chișinău trăiește o adevărată dramă. Corpul lui Boris Glavan este acoperit în totalitate de tumori provocate de o boală genetică denumită neurofibromatoza. Bărbatul și-a făcut curaj și a venit în platoul emisiunii "Doctorii" de la PRIME, unde a povestit cum se descurcă cu această maladie. Boris nu-și poate găsi un loc de muncă și este discriminat de societate pentru felul în care arată.

Neurofibromatoza este o afecțiune genetică, care cauzează formarea tumorilor pe țesuturile nervoase. Acestea se pot dezvolta oriunde, inclusiv în creier sau coloana vertebrală. În cazul lui Boris Glavan tumorile au crescut pe toată suprafața corpului.


Neurofibromatoza, din păcate nu are tratament. Singura soluție ar fi intervenția chirurgicală la nivel local, ușor cosmetic sau funcțional atunci când din cauza tumorilor persoanele nu pot deschide ochii, când acestea îngreunează respirația sau cand nu pot deschide gura." Tratamentul este chirurgical, se înlătură la dorința pacientului ori sub anestezie totală, ori cu anestezie locală. Desigur pacientul este foarte interesant din punct de vedere a maladiei pe care o are, cu regret sunt foarte multe formațiuni cutanate care au un disconfort și funcțional și estetic și în cazul respectiv noi în medicină trebuie să abordăm întrebarea foarte foarte atent."

Boris Glavan spune că deja s-a obișnuit cu felul n care arată, însă privirile oamenilor sunt deranjante atunci când merge pe stradă, transport public sau face cumpărături.

" - Mă deranjează cum reacționează oamenii.
Cu boala deja m-am obișnuit și e ceva firesc pentru mine. Nu mă simt bine când merg în transportul public și oamenii mă privesc, mai ales copii."

Bărbatul a mai povestit că nu mai cunoaște o altă persoană care ar suferi de această afecțiune, potrivit lui ar fi singura persoană de la noi din țară care ar avea această diagnoză la un nivel atât de avansat. Principala emisiune despre sănătate din Republica Moldova "Doctorii" poate fi urmărită la PRIME, de luni până vineri la 17:00 și în reluare în ziua următoare la
9:00.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.