Dizabilitatea nu este un impediment în carieră! 27 de tineri cu deficiențe de auz s-au încadrat cu succes în câmpul muncii
Embed:
Dizabilitatea nu este un impediment în carieră! 27 de tineri cu deficiențe de auz s-au încadrat cu succes în câmpul muncii

Dizabilitatea nu este un impediment în carieră. Au demonstrat-o 27 de tineri cu deficiențe de auz care s-au încadrat cu succes în câmpul muncii și au reușit să crească profesional în diferite domenii. Aceștia și-au demonstrat abilitățile în cadrul unei expoziții organizată în premieră, de Asociația Surzilor, în cadrul proiectului Deaf Skills Moldova, implementat cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Andrei Camenșic este de 20 de ani stilist. Bărbatul spune că, atunci când a început cariera în domeniul frumuseții s-a confruntat cu un șir de dificultăți până când și-a format grupul său de clienți. Acum, atât femeile cât și bărbații, vin la el cu încredere pentru că știu că Andrei poate face orice coafură sau tunsoare.

"Mie îmi place, asta este pasiunea mea și, în prezent, asta face parte din modul meu de viață. Clienții, care vin la mine de mulți ani, eu îi cunosc, cei care vin prima dată, îmi arată fotografia", a spus stilistul Andrei Camenșic.

Tatiana Codreanu este regizor și de cinci ani montează piese de teatru cu actori cu probleme de auz. Când studia la Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice, era singura studentă cu deficiențe de auz. Astăzi, ea spune ferm că dizabilitatea nu este un impediment în carieră.

"Este cam greu. Eu activez în Asociația Surzilor și lucrez cu oameni cu deficiențe de auz. Eu trebuie să le explic cum să se miște, cum să se comporte pe scenă. Persoanele sunt diferite, unele sunt libere, altele mai inhibate. Uneori, eu singură trebuie să le arăt. Este multă muncă", a precizat regizorul Tatiana Codreanu.

Tinerii cu deficiențe de auz s-au încadrat cu succes și în domeniul construcției, al mecanicii. Iar unii dintre ei au ajuns fermieri sau apicultori. Autoritățile promit să le ofere ajutor celor care încă nu au reușit să-și găsească un loc de muncă.

"Este un obiectiv comun de a dărâma stereotipuri că aceste persoane cu dizabilități nu au valoare în societate și de-ai ajuta de a se angaja în câmpul muncii și de gasi un serviciul plătit pe măsură", a menționat secretarul de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Radu Rebeja.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe 10 februarie 2019, va intra în vigoare o lege care prevede subvenționarea angajatorului care va crea un loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

"La fel, se vor oferi subvenții pentru cei care doresc să creeze locuri de muncă în mediul rural. Noi modalități de formare profesională: instruirea la locul de muncă și stagierea profesională", a afirmat secretarul de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi.

"Scopul e ca să înțelegem persoanele cu dizabilități, să le înțelegem necesitățile, ce vor să spună și să facem această legătură cu angajatorul. Noi trebuie să apelăm la traducătorii din domeniu ca să ne ajute să discutăm cu persoana cu dizabilități, să-i facem un plan individual de angajare și să putem să-i oferim oportunitățile pe piața muncii", a declarat directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.

În Republica Moldova sunt cinci mii de persoane cu deficiențe de auz, iar 20% dintre acestea sunt încadrate în câmpul muncii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.