Doctorii aparatelor. Moldova are nevoie de cel puțin 150 de bioingineri
Embed:
Doctorii aparatelor. Moldova are nevoie de cel puțin 150 de bioingineri

Au grijă de utilajele medicale și le prelungesc termenul de funcționare. Vorbim despre  bioingineri, care sunt la mare căutare în Moldova. Doar 50 de specialiști de acest gen muncesc în spitale în timp ce managerii au nevoie de cel puțin 250. Chiar dacă meseria este una captivantă, tinerii nu se grăbesc să o învețe din cauza salariilor mici. 

Petru Croitoru repară utilaje medicale deja de 15 ani. Bărbatul este unicul bioinginer de la Institutul de Neurochirurgie. Zilnic, acesta are grijă să verifice fiecare aparat în parte. 

"În fiecare dimineață facem câte o tură prin secții, dar dacă pe parcursul zilei sunt solicitate la telefon. Mentenanța, reparația și supravegherea funcționalității dispozitivelor. De lucru este foarte mult", a spus bioinginerul Petru Croitoru.

Bioinginerul are grijă de aproximativ 420 de aparate medicale. El afirmă că procesul de reparație a unora dintre ele este destul de anevoios, dar merită efortul. 

"De la trei minute până la chiar și o lună, depinde de defectul apărut în dispozitiv. E responsabilitate că știm că de la dispozitivele medicale și lucrul de succes al chirurgului și viața pacientului în primul rând", a zis bioinginerul Petru Croitoru.

Directorul instituției medicale spune că fără Petru Croitoru, aparatele nu ar putea funcționa cu precizie, ceea ce este destul de grav.

"Instituția noastră ar trebui să aibă patru bioingineri. Avem nevoie de specialiști buni ca să prevină, ca să facă profilaxia acestor aparate.Eu cred că ar fi un milion, două de lei, am putea să economisim", a afirmat directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh.

Dacă la Institutul de Neurochirugie, povara aparatelor medicale o duce doar o singură persoană, la spitalul "Sfânta Treime" muncește cu zor o echipă întreagă. Anul trecut, în cadrul instituției a fost deschis Departamentul de Bioinginerie.

"La moment sunt nouă bioingineri. Datorită acestei activități noi putem majora durata de viață și a menține dispozitivul conform specificațiilor tehnice a producătorului. Facem așa lucrări ca planificarea pieselor de schimb,planificarea dispozitivelor medicale, facem instruiri a medicilor la locul de muncă", a declarat șeful Departamentului de Bioinginerie "Sfînta Treime", Valeriu Palii.

Lipsa bioinginerilor îngrijorează reprezentanții Ministerului Sănătății. 

"Este necesitate strigentă de astfel de specialiști. S-a făcut o solicitare către Ministerul Educației și Ministerul Muncii, care este responsabil de hotărârea Guvernului privind planul de admitere pentru 2017-2018, ca respectiv să majoreze pentru locurile cu finanțare bugetară de la 20 la 40", a afirmat șeful adjunct Direcția Medicamente, Gheorghe Gorceag.

Specialitatea "Ingineria sistemelor biomedicale" se studiază la Universitatea Tehnică din Moldova din 2009. Până în prezent, 135 de persoane au absolvit această specialitate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.