Dodon: Judecătorii, care au constatat circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului, au uzurpat puterea în stat și trebuie demiși
Embed:
Dodon: Judecătorii, care au constatat circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului, au uzurpat puterea în stat și trebuie demiși

Cei trei judecători care au dat undă verde dizolvării Legislativului au uzurpat puterea în stat și trebuie demiși din funcție. De această părere este liderul PSRM, Igor Dodon, care susține că formațiunea sa va înregistra în Parlament un proiect în acest sens. Mai mult, Dodon suține că membrii Înaltei Curți au fost influențați de către șeful statului, Maia Sandu și chiar de unii ambasadori acreditați în țara noastră. Acuzațiile sunt respinse atât de judecătorii vizați, cât și de Președinție.

"Noi considerăm ca uzurparea Curții Constituționale în favoarea intereselor politice a Maiei Sandu de către judecători a Curții. Este vorba de doamna Manole, doamna Șova și domnul Roșca, apropo toți trei desemnați de Blocul ACUM. O sfidare a normelor constituționale și contravine tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția și Consiliului Europei.


Mai mult, Dodon susține că cei trei judecători ai CCM au fost influențați și din exterior.


"Nu întâmplător ieri Maia Sandu a fost personal la Curte, este o influență asupra judecătorilor și un conflict de interese. Influență a fost și din partea Președinției, dar sunt sigur că și din exterior. Ambasadorii din Vest au lucrat la asta, cu timpul o să apară și dovezile".


Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a menționat într-un comunicat de presă după acuzațiile lansate de liderul PSRM că instituția este un arbitru al separării puterilor în stat. "Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curții Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât și ca un act de răzbunare pentru soluțiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorității Curții și a supremației Constituției", se precizează în mesajul președintelui CCM.

Solicitat de postul nostru de televiziune, judecătorul CCM Nicolae Roșca a spus că nu vrea să se implice în dispute politice și nu va oferi o reacție la declarațiile lui Igor Dodon. Iar, magistratul Liuba Șova nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta acuzațiile.

Iar Președinția "îndeamnă toți actorii politici să se abțină de la presiuni abuzive și atacuri la adresa Curții Constituționale. Le recomandăm insistent să învețe că legea trebuie respectată, chiar dacă nu le convine intereselor lor înguste" se precizează în mesajul instituției.

Ieri Curtea Constituțională a stabilit că au fost întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Șeful statului, Maia Sandu a anunțat că în curând va semna decretul de dizolvarea a Parlamentului.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.