Doi jurnaliști au devenit laureați ai premiului Nobel pentru Pace din acest an
Embed:
Doi jurnaliști au devenit laureați ai premiului Nobel pentru Pace din acest an

Doi jurnaliști au devenit laureați ai premiului Nobel pentru Pace din acest an.
Maria Ressa și Dmitri Muratov au fost recompensați pentru lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia.
Potrivit Comitetului norvegian, acestă prestigioasa distincție a fost oferită în semn de recunoștință față de toți jurnaliștii care apără acest ideal în țările lor.


"Într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu o opoziție din ce în ce mai mare, cei doi jurnaliști îi reprezintă pe toți colegii de breaslă care apără acest ideal."

Deținătoarea premiului Nobel pentru Pace din acest an, Maria Ressa, [ Maria Resa] are 58 de ani și este jurnalistă. Ea este cofondator al portalului de știri Rappler. Publicația este cunoscută pentru criticile aduse actualului președinte filipinez Rodrigo Duterte

"Maria Ressa s-a arătat a fi un apărător neînfricat al libertății de exprimare. Aceasta a prezentat o opinie critică asupra unei companii criminale și controversate antidrog a regimului Duterte."


Cel de al doilea deținător al premiului Nobel pentru Pace este jurnalistul rus Dmitrii Muratov. În vârstă de 59 de ani, acesta a deținut în perioada 1995-2017 funcția de redactor șef al publicației "Novaya Gazeta", catalogată de către Institutul Nobel
drept cel mai independent ziar din Rusia. De la fondarea publicației, șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaya.

"În ciuda amenințărilor, Muratov nu a abandonat politica editorială independentă. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie pe subiecte alese de ei, atât timp cât îndeplinește standardele profesionale și etice ale jurnalismului."

În 2020 comitetul a decernat Premiul pentru Pace Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite.
Ultimul Premiu Nobel acordat în acest an va fi cel pentru economie. Laureatul urmează să fie anunțat luni, 11 octombrie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.