Dosar penal pentru furt de lemn în proporții deosebit de mari din pădurea Parcul Nistrean
Embed:
Dosar penal pentru furt de lemn în proporții deosebit de mari din pădurea Parcul Nistrean

Procuratura a deschis un dosar penal pentru furt de lemn în proporții deosebit de mari în cel mai mare parc din țară, cel de la Vadul lui Vodă. Despre defrișările ilicite efectuate în pădurea Parcul Nistrean v-am relatat în repetate rânduri la Primele Știri. Procuratura sectorului Ciocana s-a autesesizat în urma reportajelor noastre, iar dosarul penal a fost pornit la finele lunii aprilie, inclusiv în urma unui denunț făcut de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
"A fost pornită o cauză penală la data de 23 aprilie. Este furt, sustragere pe ascuns a bunurilor altor persoane săvârșite cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari."


Oamenii legii spun că nu cunosc deocamdată cine ar sta în spatele acestor defrișări, întrucât ancheta se află la etapa inițială.


"La moment, nu avem persoană cu statut. Referitor cine se face vinovat pe dosar, încă urmează să se facă acțiuni de urmărire penală."


Despre tăierile ilicite efectuate în pădurea Parcul Nistrean v-am relatat în luna martie. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a depistat ilegalitățile în urma unor controale inopinate. Inspectorii de mediu au depistat zeci de copaci tăiați ilicit, iar prejudiciile se ridică la peste un milion 200 de mii de lei. Din pădurea Parcul Nistrean s-ar fi extras ilegal în jur de 300 de metri cubi de lemn, iar valoarea totală a acestuia urmează a fi stabilită de anchetă.


"Persoanele care vor fi găsite vinovate, în cazul în care se demonstrează vinovăția acestora, riscă o pedeapsă de la 7 la 12 ani. "


Defrișările în pădurea Parcul Nistrean ar fi fost făcute chiar de către angajații Întreprinderii Municipale Spații Verzi din localitate, în gestiunea căreia se află. Acest lucru ne-a fost confirmat de primarul orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofreiciuc, care ne-a spus că pe teritoriul spațiului verde se efectuau lucrări de amenajare a teritoriului și, respectiv, erau tăiați doar copacii bătrâni și bolnavi. Alesul local ar fi dispus inițierea unei anchete. La scurt timp, pădurarul unei parcele de parc, unde inspectorii au depistat cei mai mulți copaci defrișați, a fost concediat, iar șeful Întreprinderii Municipale "Spații Verzi" de la Vadul lui Vodă și-a prezentat demisia. Parcul Nistrean de la Vadul lui Vodă se întinde pe o suprafață de aproape 600 de hectare și a fost înființat în 1960.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.