Dovada că Renato Usatîi a cerut să fie omorât Gherman Gorbunțov. Filmul "Asasin în Lege. ERATA"
Dovada că Renato Usatîi a cerut să fie omorât Gherman Gorbunțov. Filmul
Dovada că Renato Usatîi a cerut să fie omorât Gherman Gorbunțov. Filmul "Asasin în Lege. ERATA"
Site-ul zippelin.md a publicat astăzi filmul "Asasin în Lege. *ERATA", în care fugarul penal Renato Usatîi a comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. 
 
Totodată, Zeppelin Investigations, promite să dezvăluie întregul scenariu al infracțiunilor care au zguduit în anul 2012 Chișinăul.
 
PUBLIKA.MD reamintește:  Renato Usatii a devenit cunoscut publicului din Moldova, acum câțiva ani, prin luxul pe care-l etala în fața camerelor de luat vederi.

El se plimba cu o mașină Rolls Roy de ultima generație, care costă sute de mii de euro. La fel, în garajul lui Usatîi sunt și alte mașini de lux.

El s-a lăudat de mai multe ori că petrece timpul în locuri fițoase, alături de vedete din Rusia.

Penalul Renato Usatîi este bănuit că ar fi pus la cale tentativa de omor a bancherului rus, Gherman Gorbunțov.

Usatîi a fugit la Moscova, unde se află și astăzi.

În octombrie 2016, Usatîi a fost dat în căutare internațională. Dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă până la 20 de ani de pușcărie.

Mai jos urmăriți filmul "Asasin in Lege. *ERATA!" integral. 
 

O rețea de asasini tutelată de serviciile secrete și oamenii influenți din Federația Rusă, implicați în laundromat-ul rusesc, face tot posibilul să șteargă urmele lăsate de traiectoria gloanțelor celui mai ghinionist killer din istoria omenirii. Chiar dacă au reușit să lanseze ancheta de la Londra pe piste greșite, inclusiv cu ajutorul presei de investigație și a unor combinații demne de a deveni subiecte de filme detective, au făcut destule greșeli încât să fie taxați. După mai bine de 5 ani de la producerea primului omor, echipa noastră a intrat în posesia întregului scenariu pus la cale cu sânge rece. Un scenariu în care viața nu costă nimic, iar cei ce înghit milioane scuipă gloanțe spre toți concurenții care încearcă să le ia felia.

Gherman Gorbunțov. Bancherul negru.

În 2008, după o serie de scandaluri avute cu o grupare criminală legalizată la Căile Ferate Ruse, care deconta sume enorme președintelui Putin direct pe conturile apărute în Panama Papers, Gherman Gorbunțov, bancherul care a participat la o bună parte din schemele de devalizare a societății cu venituri de miliarde de dolari, fuge în Moldova. Lăsând în urma sa o datorie de 800 de milioane de dolari, bani spălați de el pentru cei din RJD, Gorbunțov încearcă să reia totul de la zero și să-și construiască o nouă afacere în coasta Uniunii Europene - Republica Moldova.

UniversalBank - noul lui proiect, atrage rapid în jurul său bomond-ul interlop local care a mirosit bani, atât de necesari business-ului lor comun - centrul comercial ELAT. Având aptitudinile necesare de comunicare cu acest tip de personaje, Gherman Gorbunțov le promite implicare financiară în proiectul lor. În schimb cere liniște și protecție în noua lui țară, al cărei cetățean devenise peste noapte.

Rusul a reușit să o obțină cetățenia cu ajutorul lui Leonid Volneanschii, cel mai mare acționar la Elat - prieten la cătăramă cu președintele Voronin. Pentru a obține pașaportul unei țări cu aspirații europene, dar totodată guvernată încă de comuniști, Gherman Gorbunțov le-a uns ochii autorităților de la Chișinău, participând financiar la reconstrucția unor biserici și mănăstiri - activitate care a devenit adevărat fetiș pentru Voronin în ultimii săi ani de guvernare.

Despre Gherman Gorbunțov am aflat multe chiar de la Renato Usatîi, dușmanul său numărul unu. El era cel care umplea cu știri despre Gorbunțov spațiul mediatic moldovenesc. Mail-ul lui Usatîi la care am căpătat acces arată că el plătea bani grei pentru defăimarea lui Gorbunțov. Acesta coordona personal aparițiile știrilor defăimătoare, prin intermediul unor personaje cunoscute în lumea presei galbene. (Foto aici)

Aprilie 2009 îi slăbește pozițiile lui Gorbunțov. Prietenul său Volenanschii nu mai are atâta influență pentru că Voronin e dat jos prin manifestații de stradă. Urmează era pro-europenilor. Interlopii de la Chișinău încep a simți schimbarea pe propria piele. De afacerea lui Gorbunțov se interesează tot mai insistent cea mai mare și influentă grupare de “Vorî v zacone” din fosta Uniune Sovietică – “Solnțevskaya Bratva”, contractată de grupul RJD pentru a-i prelua Banca. Aveau deja acces direct în biroul primului ministru Vlad Filat, prin intermediul lui Renato Usatîi, pe care decid să-l trimită la Chișinău, acolo unde vechea lui patimă - jocul de cărți, îi leagă puternic trecutul de interlopii moldoveni. Renato, Pisateli, Cliford, Șoltoianu, Volneanschi, toți au stat la masa verde pierzându-și unul altuia sume enorme de bani. Notele informative (Foto aici) polițienești făcute cu mult timp în urmă arată legături puternice între ei. Video Volneanschi aici.

Revenirea.

Fugit din țară la Moscova ca să întoarcă o datorie de 200 de mii de dolari, pierdută în cărți acelorași personaje, Renato se întoarce la creditorii săi de altă dată, dar deja cu bani. Cu mult mai mulți bani decât datoria pe care o avea și cu o misiune care promitea a fi profitabilă pentru gruparea cartoforilor de la Elat. Cei din RJD și Solnțevscaia l-au blagoslovit pe Renato, trimițând bandiților de la Chișinău semnale clare că el este capul de lance care trebuie să le rezolve debitul, creditul si scadența celor 300 de milioane datorate de Gorbunțov. 500 de milioane i le preluase deja prin șantaj și atacuri raider în Moscova. Acum și gruparea din Moldova avea de lucru. Fără ajutorul lor, Banca lui Gherman era o fortăreață de necucerit. Vestea că Renato a venit să-i ia banca lui Gorbunțov a făcut înconjurul târgului, mai ales că printre “blatnie” - așa își zic bandiții din eșaloanele de vârf a comunității criminale - informația circulă mai repede decât circularele în MAI. Iată de ce la un moment dat unul dintre capii lumii interlope de la Chișinău Lioha Bucătari, lăsat pe din afară în acest joc al milioanelor, îl sună pe Usatîi și încearcă să-l convingă că Gorbunțov nu trebuie atins pentru că este dator unui prieten de-al său. Renato îl combate ușor. Datoria față de oamenii pe care îi reprezintă este de sute de ori mai mare. Audio aici.

Procesul a fost pornit însă, iar peste numai 10 zile de la discuția cu Bucătari, care încerca să obțină menajarea lui Gorbunțov, în centrul Chișinăului este omorât șeful pazei lui Gorbunțov, coacționar la UniversalBanc si Elat - Ion Stratulat, ginerele generalului Alexei. Deși omorul nu este legat în presă nici o secundă de afacerea lui Gorbunțov, autorul omorului este Ion Șoltoianu omul de încredere a lui Leonid Volneanschii, gazda jocului de cărți și al adunărilor bandiților numite în lumea criminală “shodneac”.  Știrea aici.

La o zi după omorul lui Stratulat, Gorbunțov fuge. Volneanschii îl ajută să dispară în Israel, însă nu fără ai raporta fiecare pas lui Renato. O recunoaște chiar Usatîi într-o discuție din 2013 cu reporterul RISE, Mihai Munteanu, cel care era să-l ajute de câteva ori să lanseze ancheta pe piste greșite. Video aici.

Fuga lui Ghera.

Matematica celor din RJD arătă că Gorbunțov mai avea de plătit 300 de milioane din polița pentru o viață liniștită. Alte 500 de milioane fusese deja recuperate de moscoviți. Din imperiul construit cu banii contractorilor fictivi de la Căile Ferate, în Rusia lui Gorbunțov nu i-au rămas decât datorii. Totul i-a fost luat. Până și proiectul casei pe care mafia rusă i-a dat-o comision în avans lui Usatîi pentru operațiunea de lichidare a datoriilor. Locul de casă dintr-o zonă rezidențială extrem de scumpă din suburbia Moscovei cu tot cu proiectul viitoarei construcții a fost preluat de Renato Usatîi. Mailul lui mai păstrează și acum mărturiile tranzacțiilor. Foto aici.

În Moldova lucrurile au stat la fel. La 2 septembrie 2011, cu jumătate de lună înainte ca Gherman să fugă, Renato Usatîi iese în conferința de presă în care povestește despre fapul că el reprezintă interesele noilor proprietari ai băncii. Avea deja în buzunar legitimația de consilier al Primului Ministru (video aici) și umbrela acestuia. Făleșteanul Eduard Bănăruc, Secretarul adjunct al Guvernului, este cel care pentru 10 mii de dolari îi deschide ușa în cabinetul premierului. După o serie de promisiuni pe care Usatîi le lansează, inclusiv încălzirea relațiilor cu Rusia, Filat îl ia în echipă.

Legitimația de Consilier și taloanele speciale însă nu-i oferă lui Usatîi destule abilități de orator. Cu dinții în proces de reabilitare, pe care-i lingea des pentru că erau piliți, în conferința de presă Usatîi lansează acuzații grave la adresa lui Gorbunțov, acuzîndu-l de spălare de milioane de dolari zilnic. (video aici) Tuna și fulgera în timp ce chiar el îi preluase banca prin atac raider.

Gherman nu mai putea face nimic. A pierdut totul pentru a doua oară, de această dată și în Moldova. Mafia Rusească a mizat corect trimițându-l la Chișinău pe Renato. A greșit în schimb atunci când a crezut că banca le va aduce pe conturi râvnitele milioane. Renato a reușit performanța să fure o bancă pustiită. Nu se știe cît era să o mai ducă Gorbunțov în Moldova, dar e cert că omorul lui Stratulat i-a picat fix la timp. În Londra avea nevoie de o poveste cu greutate din care să iasă că se află în pericol. Povestea lui Gherman s-a dovedit a fi reală. Nici nu a ajuns bine în capitala Marii Britanii că Renato cunoștea deja locul în care se afla. O spune chiar el în cadrul unei discuții purtate cu Gorbunțsov pe Skype. Discuție mediată de același Volneanschi. Video aici

Fugit la Londra, Gherman i se adresează unicului cunoscut care putea să-l ajute. Alexandr Antonov - un vechi partener de afaceri a lui Gorbunțov, cu care spălau împreună banii căilor ferate. Acesta îl adăpostește în propriul birou și îi închiriază un apartament. De la Londra, Gorbunțov continuă lupta cu mai marii de la RJD, Ușerovici, Mendeleev, Averin. Exact cum făcea în Moldova, Gorbunțov, trimite aproape zilnic trimite scrisori și plângeri pe adresele organelor de forță din Rusia în care povestește cum mafia rusească pe care o deservise până nu demult i-a furat acum totul. Acest fapt îi scoate din sărite pe șefii lui Renato din Moscova. Audio aici

La Moscova e clar - banii de la Gorbunțov nu mai pot fi recuperați. În schimb acesta le crează probleme - trimite zilnic  plângeri adresate organelor de forță. Contractorii căilor ferate decid - tăcerea lui Gherman este de aur. Fără prea multă vorbă Renato pricepe ce are de făcut.  Și-a asumat proiectul Gorbunțov și este nevoit acum să-l ducă până la capăt. Noua misiune - Ghera trebuie să dispară. Responsabil - milionarul de Fălești.

KILLERUL.

Poker-ul jucat cu gruparea infractorilor care s-au "aciuat" în jurul ELAT-ului și-a spus și de data asta cuvântul. Clifford și Pisateli, doi interlopi cu renume, au acceptat să preia comanda de la Renato, mai ales că nu era prima oară pentru ei. Aveau și cadrele necesare pentru realizarea acestei comenzi.

Preluând comanda, Pisateli, o autoritate criminală cu renume, membru al grupării criminale Patron, pune la cale totul în cele mai mici detalii. Comanda e prea serioasă pentru a claca. Planifică zile în șir modul în care îi va realiza comanda lui Renato și a prietenilor săi de la RJD. Informațiile despre faptul că Gherman Gorbunțov frecventează oficiul lui Antonov îi sunt de mare folos. La Londra îl trimite la data de 3 martie 2012 pe Vitalie Proca, unde urma să-l întâlnească și să-l ajute cu misiunea Halupa Valeriu, finul de cununie a lui Pisateli.

La Londra Proca Ajunge din Milano cu un pașaport românesc pe numele lui Dospin Aureliu. Se cazează în hotelul Wembley și stă acolo până la data de 11 martie, timp în care comunică des la telefon cu Halupa Valeriu. Prin listingurile numerelor de telefon folosite de Vitalie Proca și Halupa Ion, poliția londoneză stabilește că cei doi se intersectează zilnic, telefoanele lor aflânduse în imediată apropiere unul de altul dar și de oficiul în care lucrează Gorbunțov.

*extras din notele polițiștilor englezi și români aici:

 

Împreună cu Halupa, finul lui Ion Druță, alias Pisateli, Proca studiază fiecare mișcare a lui Gherman Gorbunțov, urmărindu-i pașii și calculând exact până și timpul făcut de Bancher de la oficiul lui Antonov până la apartamentul închiriat. Adresa o aveau de la Usatîi. Ne-a declarat-o chiar Pisateli. Audio aici.

Pregătirile se întind. Durează mai mult decât au planificat. Ca să nu mai cheltuiască sume frumușele pe hotel, după data de 11 martie 2012, Dospin, adică Proca, părăsește Wembley-ul și se adăpostește într-un apartament oferit în chirie de către doi lituanieni.

Într-un final, presați de comanditari, killerul și complicele decid să acționeze. 20 martie 2012, Gherman Gorbunțov iese din biroul lui Antonov. Proca aflat în apropierea casei lui Gorbunțov primește un apel. Este semnalul venit de la Valeriu Halupa, care însemna - Gorbunțov s-a pornit spre casă. Un taxi se oprește în fața intrării în scara blocului lui Gorbunțov. Din mașină iese bancherul. Formează codul și intră în scara blocului. Proca vine din spate și îl execută trimițând în el 7 gloanțe. Stresul e prea mare pentru Proca. Moldoveanul nu se asigură și nu intră în clădire după Gorbunțov ca să efectueze împușcătura de control. Fuge, aruncă pistolul și dispare în mulțimea din metrou. Video aici

Știrile despre atentatul asupra lui Gorbunțov fac înconjurul lumii. Doar că în loc să audă de la canalele de știri că Ghera a fost omorât, cei din RJD află că de fapt a supraviețuit chiar dacă are în el 6 gloanțe. Gruparea de la căile ferate speră că Ghera nu-și va mai reveni vreodată din comă. Aveau toate motivele să creadă asta, or starea lui era critică. Procesul de recuperare a datoriilor continuă, iar ei nu-și mai fac griji.

Învierea.

Peste câteva luni, Gherman Gorbunțov însă  își revine din comă. Londonezii, care încă nu știu toate dedesubturile atentatului - îi arată cu degetul spre Antonov. Scotland Yard credea atunci că Antonov, partenerul său, era unicul care cunoștea adresa din Londra a lui Gherman Gorbunțov. El era cel care îi închiriase apartamentul. Nu avea de unde ști că bancherul fusese filat de echipa condusă de Pisateli la comanda lui Usatîi. Gorbunțov știe - nu Antonov este de vină. Chiar dacă londonezii îi arătau lui Gorbunțov drept motiv un atentat din 2009 asupra lui Antonov, în care chiar el, Gorbunțov, fusese anchetat, bancherul nu se lasă convins și arată la rândul său cu degetul spre RJD. Adică spre acei care l-au comandat și pe Antonov în 2009 și au încercat să dea vina pe el. O cunoaște și Gorbunțov și Antonov.

Fiul lui Alexandr Antonov se prinde din start că Gruparea RJD este cea care l-a comandat. Într-o discuție pe WhatsApp acesta îi acuză pe Mendeleev, Ușerovici si Markelov de tentativa de asasinat.

La scurt timp după ce își revine, Gorbunțov publică înregistrarea unor discuții cu Renato Usatîi pe skype. Din acestea reiese că nu doar Antonov, dar și Usatîi știa despre locul aflării lui Gherman și îl vâna. Video aici

Usatîi înțelege că proiectul Gorbunțov îi scapă de sub control. Presat de moscoviți, dar și de prim-ministrul Filat, căruia nu-i trebuia gălăgie în jurul numelui său, Usatîi iese la rampă. Stabilind anterior lista întrebărilor cu Pavel Păduraru de la Timpul, oferă un interviu Video pentru publicația de la Chișinău.

Renato se disculpă și spune că de fapt nu are nimic cu tentativa de asasinat a lui Gherman Gorbunțov și că de fapt comanditarii ar trebui căutați în altă parte. Totodată Usatîi, ca să-l scoată din scandalul omorului la comandă pe Filat, Usatîi declară că nu îi este consilier: Video aici

Deși la sfârșitul lui 2011 mafia căilor ferate îi ceruse lui Usatîi să facă liniște scăpând de Gorbunțov, la mijlocul lui 2012 gălăgia abia începea. Cei de la RJD se asiguraseră însă din timp. Ceea ce trebuia să se întâmple după omorul lui Gherman Gorbunțov, a devenit planul B după învierea acestuia, Antonov.

Vitan.

8 luni mai târziu în noiembrie 2012 o altă tentativă de omor era să zguduie Bucureștiul. Autorul este același ca și la Londra. Vitalie Proca a acționat la fel. Unica diferență este că de data asta Pisateli nu l-a echipat cu un pașaport fals. Proca a intrat în România cu identitatea sa. A fost adus cu Mașina lui Robert Gârleanu - un alt membru al grupării Patron. Situat în ierarhia organizației îndată după Pisateli. Gârleanu a participat la un triplu omor în anul 2000, de implicarea în care a fost învinuit și Druță.

La numai două ore după Proca, în România intră și Pisateli. Exact ca în Londra gruparea asasinilor moldoveni face aproape două săptămâni de prospecție în cartierul Vitan. Lasă prea multe urme. Camerele de filmat din zona în care a fost efectuat omorul îi surprinde zilnic de zeci de ori mașina cu care a venit - un Audi A6. Foto aici

Chiar dacă l-a pândit 10 zile pe Dumitru Puiu Mironescu, la 26 noiembrie 2012 Proca îl mitraliază în Vitan pe Răzvan Isăilă. Adică pe altcineva. Dincolo de ghinionul ce-l urmărește de ceva timp, confuzia lui Proca poate fi înțeleasă. În afară de faptul că locuiau în aceeași zonă, Puiu Mironescu și Răzvan Mihăilă aveau aceeași marcă și culoare a mașinilor. Până și numerele de înmatriculare semănau izbitor. Doar că o mașină avea seria MYR și alta MIR. Chiar dacă a avut cel puțin 12 ani de pușcărie timp în care să învețe alfabetul latin, litera Y l-a dat de gol pe Proca, fiul farmacistei din Pitușca. Foto aici

Ca tentativa de omor să semene și mai mult cu cea de la Londra, după rafala din Kalașnikov și câteva focuri dintr-un pistol de tip Makarov în direcția lui Isăilă, victima rămâne în viață. Titlul “Cel Mai Ghinionist Killer din Lume” i se atribuie binemeritat lui Proca.

Convins că victima e moartă, Vitalie Proca își liniștește adrenalina ridicată la maxim de proaspăta crimă diluând-o cu fise în cazinourile din București. A jucat până a rămas fără bani. A doua zi pleacă din capitala României spre Iași, împrumutând bani de la persoana care i-a închiriat apartamentul. Îi lasă în schimb, pentru vânzare, mașina cu numere bulgărești primită pentru operațiune de la comanditari - frații Mararu.

La Iași îl așteaptă fratele lui Ion Druță, Gheorghe, care îl cazează într-un hotel și îi pune la dispoziție un Mercedes ML. Fără nicio remușcare, după jobul pe care îl considera terminat, acesta își cheamă soția Tatevic Gasparean împreună cu copilul conceput în pușcăria din Moldova și timp de două zile fac cumpărături la mall-urile ieșene. După ce își umplu pungile cu haine dispar din România prin granița transparentă a Republicii Moldova.

Chișinău-Moscova.

După escapada criminală din România, Proca revine în Moldova nu pentru mult timp, pentru că deja la 4 decembrie, autoritățile române trimit la Interpol codul ADN obținut de pe probele de la fața locului - urme biologice rămase pe arme și ștergarul cu care a șters amprentele. Killerul ghinionist de formație sovietică nu știa cât de mult au pășit tehnologiile in perioada în care își ispășea pedeapsa pentru primul său omor. În 12 ani de încarcerare la penitenciarul de la Rezina acesta nu avea de unde să afle că nu doar amprentele pot servi drept probă incontestabilă ci și grăsimile de pe degete, fragmente microscopice de piele care-i poartă cu mândrie codul ADN. De aceea le lasă, fără să-și dea seama, o adevărată comoară criminaliștilor - un ștergar îmbibat cu informație genetică. La mai mult nici nu puteau visa polițiștii români. Introdus în baza de date a Interpolului, codul ADN furnizează o adevărată surpriză. Profilul genetic al criminalului din Vitan coincide cu cel al atacatorului de la Londra.

La acea dată autoritățile nu-i cunoșteau numele ci doar faptul că și la Londra și la București a tras una și aceeași persoană. În schimb îl cunoșteau organizatorii și comanditarii omorului. Renato Usatîi decide să-l ascundă. Îi organizează fuga spre Moscova, prin Verona. Killerul ghinionist urma să-și piardă urmele în Rusia. Acolo unde influența lui Renato Usatîi este cu adevărat mare. Un loc mai bun pentru a ascunde killerul decât în sânul comanditarului nu putea fi găsit.

De la Pisateli am aflat că se temea pentru viața lui Proca și s-a implicat cerându-i garanții lui Renato că nu îl va ucide ca să scape de el în Moscova. Renato a acceptat condițiile. Video aici.

La 22 decembrie 2012 Usatîi stă deja cu killerul în același oraș. Liniștit că nimeni nu-i va mai crea probleme, Renato își comandă biletele pentru vacanța binemeritată în Marbella din Spania, după stresul londonez, construcția casei, oficializarea proprietăților preluate de la Ghera sau lecuirea dinților. 2012 a fost unul plin pentru Renato, 13 urma să fie și mai complicat.

Știrile venite de la Chișinău, acolo unde Renato are polițiști cărora le plătește salarii în paralel cu ministerul aflat sub prietenul său Filat, nu sunt deloc îmbucurătoare. Românii au identificat și numele Killerului. Vitalie Proca. Pentru Renato, vestea de la Chișinău a sunat ca o sentință. Și-a dat seama că Proca trebuie izolat. Dar și în izolare acesta le-ar putea crea probleme contractanților. Decizia de moment - trebui să-i câștige încrederea. Îi suflă că pe data de 18 ianuarie va fi anunțat în căutare internațională de Interpol. Și că mai are o zi să-și ia rămas bun de la Moldova. Pe 17 ianuarie Proca zboară la Chișinău își ia copiii, cumnatul David Davitean și in numai patru ore stătea transpirat dar fericit pe scaunul avionului care decolase deja înapoi spre Moscova. Peste câteva ore poza lui apărea în baza de date INTERPOL. Proca era acum mai încrezut ca niciodată în comanditar, adică în Renato Usatîi.

Decizia de moment de ai câștiga încrederea nu a fost luată în zădar. Usatîi avea nevoie de timp ca să înțeleagă ce face cu killerul mai departe. Nu credea că românii îl vor identifica atât de repede, de aceea planul îl reconstruia din mers, contra cronometru.

Soluția a fost găsită repede. Proca e reținut într-o stație de metrou din Moscova la data de 6 februarie. Video aici

Acum comanditarul avea la el în Rusia un Killer reținut, pe care urma să-l convingă să spună că totul a fost organizat la comanda lui Alexandr Antonov. Astfel Rușii erau să se laude cu o crimă descoperită - atentatul la viața lui Gorbunțov, cetățean rus stabilit în Londra. În afară de killer erau să-l încătușeze și pe Antonov, un alt bancher care le-a prestat servicii împreună cu Ghera. Antonov era perfect pentru rolul de țap ispășitor din mai multe motive. Pe de o parte, acesta tocmai încercase să-și întoarcă de la grupul RJD două bănci: Video aici

În principiu planul era să le reușească celor de la RJD, dacă nu apărea o mică problemă - avocații lui Gherman Gorbunțov. Reprezentanții bancherului au ieșit la contact cu Proca de la care încercau să obțină declarații. Planul rușilor s-a risipit. Dacă Proca începe să vorbească, atunci acesta poate pomeni de Ion Druță și gruparea Patron, dar și legăturile strânse ale acesteia cu Renato. Grupul RJD era din nou în pericol.

RISE

Împreună cu ofițerii FSB care le ofereau protecție, Usatîi decide: dacă tot există o cerere de extrădare din partea românilor - să le dea Killerul. Calculele rușilor arătau că românii îl vor condamna pentru tentativa din Vitan, iar epopeea londoneză, îi va fi atribuită la pachet.  Cel puțin scandalul tentativei de omor asupra unui bancher rus va fi exportat în România, deci dus departe de sub zidurile Kremlinului.

Renato și prietenii săi decid: Proca nu trebuie să vorbească la Moscova, unde  Putin nu știe exact cu ce se ocupă gruparea care-i umple conturile. Banii pătați de sânge s-ar putea să nu mai fie acceptați de el. În cazul în care opinia publică afla despre o tentativă de omor comandată de oamenii lui asta însemna schimbarea tuturor personajelor din schemă. Pentru Putin contează mai puțin cine, important este cum și cât.

Renato Usatîi, cel care o are pe soră-sa la București, soția unui influent om de afaceri șef la BMW România, le exprimă românilor dorința de a-i ajuta cu extrădarea lui Proca. Pentru prima dată în istorie, rușii urmau să transmită un infractor românilor. S-a decis să se treacă peste tradițiile seculare de ignoranță diplomatică. Atât de tare le putea strica Vitalie Proca toate planurile. Așadar, killerul care a încercat să omoare un cetățean rus la comanda unui alt rus este extrădat de ruși în România. Un non-sens juridic. Știrea aici.

Între timp presa londoneză începe să se intereseze de subiect. După ce a fost stabilit de oamenii legii din România că un moldovean este autorul atacurilor, reporterul The Guardian Luke Harding, vine la Chișinău. Drept călăuză și-l ia pe Mihai Munteanu de la RISE. Vorbitor de engleză și română, Munteanu este cel care a scris de nenumărate ori despre gruparea Patron din care face parte Killerul Proca. Pe linia OCCRP s-a recomandat a-i fi util englezului.

După discuțiile purtate de către cei doi jurnaliști cu oamenii din localitatea de baștină a lui Proca, pe 9 aprilie 2013, fiul farmacistei din Pitușca devine vedetă într-un reportaj semnat de The Guardian și OCCRP. (link aici) Renato văzându-și numele într-o investigație din presa britanică, tot pe 9 aprilie, îi trimite procurorului Moșneaga un PDF cu informații despre traversarea frontierei RM de către Alexander ANTONOV. A făcut-o pentru ca să îndrepte săgețile de la sine, în cazul în care jurnaliștii britanici ajung să ia vreun interviu de la procurorii moldoveni. Foto aici.

Urmează tăcere. Interesul lui Mihai dispare pentru aproape două luni. Flacăra investigativă este reaprinsă însă de sursele sale din serviciile secrete, care îi spun că un oarecare Usatîi se ocupă de extrădarea lui Proca și i-ar putea oferi informații bombă. Mihai Munteanu vine la Chișinău unde negociază cu Usatîi aspectele extrădării dar și cele ale realizării unui film despre atacul asupra lui Gorbunțov. În paralel Munteanu are o altă misiune de la serviciile secrete - deconspirarea unei rețele de trafic de armament din Transnistria în care e implicat același Pisateli, șeful lui Proca. În joc se implicase deja și americanii. Ne-o spune chiar Ion Druță, aici si aici.

Pisateli a acceptat să ne povestească mai multe după ce am intrat la el în pușcărie sub acoperirea aceleiași legende pe care o folosise anterior colegii de la Rise. I-am propus un târg. Nu avea de unde ști că suntem simpli jurnaliști care spre deosebire de securiști nu-i putem oferi nimic. În schimb am expediat oamenilor legii toate înregistrările și probele pe care le-am putut obține, chiar și acelea pe care nu le-am folosit în film, ca să nu prejudiciem ancheta.

Usatîi își caută însă partea sa de profit. Negociază la sânge - eu vă dau Killerul iar voi realizați un film după versiunea mea. Astfel extrădarea și realizarea de către RISE a unui film documentar-artistic, au o strânsă legătură între ele.

Mihai împreună cu coordonatorii săi din serviciile secrete din România acceptă condițiile lui Usatîi. Mai ales că povestea unui personaj apropiat de miliardele gigantului rus RJD promite a fi captivantă.

Usatîi pornește un adevărat joc de-a spionii cu Mihai. Jurnalistul se lasă prins cu ușurință în quest-ul lui Renato, care îi arată prin tot felul de indicii calea pe care trebuie să meargă și îl îndrumează pe întreg parcursul investigației. Îi trimite același PDF cu Antonov. Îi dă listingurile discuțiilor lui Proca din pușcăria de la Moscova și îl ajută și pe el și pe polițiștii români să identifice fiecare număr în parte. (vezi foto) Unul dintre numere se dovedește a fi cel a lui Ion Druță. Usatîi îi promite că va face tot posibilul să le organizeze o întâlnire celor doi. Video aici.

O recunoaște chiar Druță: Usatîi a fost cel care l-a convins să discute cu Mihai Munteanu. Audio aici.

Interesul lui Usatîi în întâlnirea jurnalistului cu Pisateli este la suprafață. Dincolo de toate, Pisateli urma să-i spună lui Munteanu despre existența unui oarecare OLEG. În lumea criminală cei care își iau vina altcuiva asupra lor se numesc Fonari. Oleg este fonariul impus să declare că ar fi mediat atacul de la Londra între Alexandr Antonov și Vitalie Proca. Volneanschi comentează interesant aceasta versiune, video aici, dar si Druță este convins că e făcătura, vezi aici.

După ce l-a convins pe Munteanu că Oleg e personaj real, Pisateli urma să-i transmită lui Mihai un telefon cu declarațiile lui Oleg. Nu înainte de a juca un spectacol bine regizat. Video aici.

La 28 iunie 2013, Pisateli iese din țară în Ucraina. Intră înapoi peste 27 de minute.

La 30 iunie 2013 în telefonul lui Usatîi exista deja un video cu declarațiile lui Oleg. Pisateli duce la capăt misiunea și îi transmite lui Munteanu telefonul cu mărturiile lui Oleg. La scurt timp după ce vina îi este atribuită lui Antonov, iar dovada falsificată că acesta ar fi realul comanditar ajunge la Rise, de Pisateli nu mai este nevoie -  este închis după ce e condamnat într-un dosar de omor. Usatîi a făcut uz de puterea dată de Filat. Știre aici. (*Rise dau știre pe site abia peste 3 zile de la reținerea lui Druță).

Pisateli recunoaște și faptul că Renato a fost cel care l-a plătit pe Oleg să facă filmul. Oleg de fapt e identitatea dublă a autorității criminale Timoha, cu care Usatîi a negociat prețul pentru film. Foto aici.

Renato i-a transmis textul lui Timoha pe care trebuia să-l citească personajul cu mască pe cap. Video aici.

Pisateli spune că a mers la toate acestea pentru că la mijloc a stat un târg. Serviciile secrete cu implicarea MAI-ului moldovenesc aflat sub Filat cu Mihai Munteanu sub acoperire și Usatîi Garant, l-au șantajat pe Druță. Audio aici.

Odată terminată operațiunea, Antonov-PISATELI-OLEG, Mihai se întoarce la București. Peste un an și jumătate, moldovenii urmau să urmărească cu sufletul la gură un film în care reporterul RISE îl disculpă pe Usatîi prezentând, mai mult pentru anchetatorii care se ocupă de caz, dovezile lui Usatîi despre implicarea altor personaje decât el în atentatul asupra lui Gorbunțov.

Despre ce tace RISE.

Numai după o analiză minuțioasă a așa-zisei investigații Jurnalistice devine clar - RISE nu l-a mințit pe Usatîi atunci când i-a zis că face film artistic. Video aici.

Modul în care ne sunt prezentate lucrurile în film, creează impresia că toate înregistrările video și audio au fost făcute în cel puțin doi ani. În realitate totul a fost filmat în mai puțin de 10 zile. Intrările și ieșirile din țară ale jurnalistului cu dublă identitate demonstrează din plin acest lucru. Foto aici.

Acest lucru e făcut pentru a da impresia că într-adevăr s-a muncit mult pentru obținerea informațiilor dubios de prețioase și să nu se înțeleagă că toată povestea, inclusiv probele, le-au venit de la Renato personal. O confirmă chiar Usatîi, aici.

Până și apariția filmului (în 2014) după mai bine de un an din momentul în care investigația a luat sfârșit (în 2013) ne vorbește despre sinceritatea jurnaliștilor. Fix așa cum ne vorbește faptul că pe Gorbunțov, cei de la Rise l-au contactat cu numai câteva zile înainte de apariția filmului (în 2014!!!), în care în mod normal e povestită istoria lui. Adică Munteanu și echipa au vorbit cu victima în ultimul rând, victima fiind cea care deține cele mai multe informații despre motivele reale ale tentativei de asasinat. În schimb au preferat să se joace de-a spionii cu Usatîi. Video aici.

În momentul în care Zeppelin s-a apucat de investigarea atentatului asupra lui Gorbunțov, știam că vom avea parte de mari surprize. Dar unele dintre ele ne-au dat gata și pe noi -  mărturiile lui Oleg ajung la Gorbunțov de la RISE peste un an și jumătate din momentul în care acestea se aflau deja în mailul lui Usatîi. Foto/Video aici.

Chiar dacă Gorbunțov vede imaginile în noiembrie 2014, poșta lui Usatîi conține un mail expediat curatorului său de la FSB în data de 9 iulie 2013. În atașare video cu Oleg. Metadata arată că a fost realizat la 30 iunie 2013.

Este vorba despre filmarea telefonului transmis cică de Oleg prin Pisateli celor de la RISE. Un alt detaliu interesant constă în faptul că acel video a fost modificat la data trimiterii în așa fel încât să pară că e făcut chiar în ziua de 9 iulie. Metadata însă îi spulberă legenda. Cel puțin acum, când file-urile au nimerit în mâinile noastre.

Din vara lui 2013 până la sfârșitul toamnei lui 2014, adică luna noiembrie, trecuse un an și 4 luni, timp în care RISE nu i-a suflat o vorbă victimei atentatului despre binele pe care i-l fac cu un video pe care Usatîi îl avea în poștă cu mult timp înainte.

Lăsăm deschisă întrebarea de ce Usatîi a vrut să-și mintă și colegii din FSB că video-ul a ajuns la el mult mai târziu decât s-a întâmplat în realitate.

Serviciile ruse ar mai avea ce să-l întrebe pe Renato, care ascunde de ei până pe 1 august și întâlnirile sale cu Mihai. Notele informative ale lui Usatîi cel mai probabil sunt văzute și de alți agenți în afară de curatorul Sash. Din acest motiv s-a temut ca aripa FSB-ului care nu-i agreează pe cei din RJD să nu-l bănuiască de trădare și cooperare cu serviciile secrete ale României.

Bănuielile erau să fie rezonabile, or Usatîi a mers la anumite târguri cu SRI-ul, dar despre ele vă povestim într-o altă investigație.

Deocamdată spunem doar atât - Chiar dacă a trimis date la FSB despre Mihai Munteanu, acesta a modificat personal file-ul primit de la Poliția de Frontieră ștergând IDNP-ul și indicând date greșite privind identitatea spionului român - așa cum li-l prezenta el rușilor. Foto aici.

Aceste târguri însă i-au condiționat lui Mihai colaborarea cu cel despre care știe că îl minte, dar a fost nevoit să-i înghită minciunile, chiar dacă avea dovezi clare: USATÎI ESTE OMUL CARE-I COORDONEAZĂ ACȚIUNILE LUI PISATELI.

Mihai știe că Usatîi este un personaj controversat și încearcă să se asigure și să vadă dacă nu îl duce de nas. Folosește o schemă veche ca lumea numită BUMERANG. Îi lansează lui Usatîi o informație ca să vadă dacă ea se întoarce înapoi și de la cine se întoarce. Analizând traseul informației poți vedea cu cine comunică un personaj sau altul. Așadar, Mihai Munteanu îl prinde pe Usatîi cu una dintre cele mai simple scheme. Îi spune în vara lui 2013 că există niște poze în care Pisateli, organizatorul atacului de la Londra se vede cu Alexandru Pânzari, un șef din MAI. Video aici.

Surpriză. În primăvara lui 2014 Pisateli îi spune lui Mihai despre aceleași poze. Audio aici.

Nu putea afla despre existența lor decât de la Usatîi, care, de fațadă, se declară mare dușman cu autoritatea criminală. Bumerangul a demonstrat - cei doi - Pisateli și Usatîi - lucrează la o mână, iar cearta lor este o poveste de adormit RISE-ul.

Pentru că e cetățean român, iar serviciile secrete ale României au avut un târg cu Usatîi, Munteanu, și el cu o veche istorie de colaborare cu SRI-ul a mers la toate acestea. La un moment dat și-a schimbat și identitatea cu care a intrat în Moldova. Se întâmpla la finele lui 2013, atunci când avea loc extrădarea lui Proca în România.

Pe lângă listingul convorbirilor lui Proca din Pușcăria Moscovită, în acea perioadă Usatîi îi transmitea prin mail lui Munteanu datele personale ale unor cetățeni moldoveni și ruși. Zeppelin investighează acum și aceste aspecte ale colaborării dintre un spion rus, conectat la vaca de muls a Rusiei RJD, și un reprezentant al serviciilor secrete române - o colaborare al cărei teatru de război este Republica Moldova.

Am încercat să luăm legătura cu Mihai. A promis că ne va răspunde în 15 minute dar nu a mai ridicat receptorul. Audio aici. A dat semne de viață abia peste două zile, pe Facebook, acolo unde vocea nu-l poate trăda și își poate lua răgaz pentru a oferi răspunsuri. Nici avantajele evidente ale facebook-ului nu l-au făcut însă prea receptiv. Chiar din prima întrebare Mihai, durul reporter sub acoperire, s-a blocat și a fugit de răspunsuri. Foto aici. Știa că răspunsurile concrete îl vor distruge, pentru că vor demonstra un singur lucru: a lucrat mână-n mână cu Renato. A mers pe versiunea lui Usatîi și ne-a prezentat-o în Asasin în Lege.

Colegii lui Mihai ne-au confirmat, acesta se teme ca adevărul despre investigația lui să iasă la suprafață, or acesta nu îi este deloc convenabil.

Așadar colegii moldoveni a lui Mihai Munteanu au fost înlăturați de la producerea filmului. Din simplul motiv că acesta conține lucruri cu care la sigur cunoscătorii realităților de aici nu erau să fie de acord. Oricum opinia lor puțin contează. Video aici.

Cu ce s-a ocupat RISE-UL și Renato Gheorghevici Usatîi din data de 9 aprilie și până la 9 iulie 2013. Ce au făcut ei împreună timp de trei luni? Putem doar să presupunem. Bazându-ne pe niște lucruri evidente. Ori împreună cu Renato au dat viață fabulei inventate de el, ori timp de 3 luni au fost duși de nas de Renato. În ambele cazuri, RISE a dat dovadă de calități profesionale puternic evidențiate.

FILAT

Cearta cu Filat din cauza Aeroportului Chișinău le-a schimbat relațiile lui Renato cu Mihai Munteanu. Usatîi are suspiciuni și se temea că după atacurile lansate spre FILAT, SRI-ul care la ajutat de mai multe ori pe liderul PLDM, îl va demasca în filmul RISE pe Usatîi. Ultimul le cere o dovadă românilor care să demonstreze că intențiile lor sunt bune. Cu numai 3 zile înainte de extrădarea lui Proca la București, RISE-ul publică investigația „Suporter VIP la Gala Champions League”, după ce Mihai primește de la Usatîi, prin intermediul aceluiași mail, toată informația. Foto aici.

În 2014 legătura cu Usatîi se pierde. Toți au uitat despre filmul pe care îl pregătea RISE. Și-au amintit în momentul în care lui Pisateli îi reușește să fie declarat nevinovat în cazul triplului omor din anul 2000 la care ar fi participat împreună cu Robert Gîrleanu. Potrivit informațiilor deținute de Zeppelin, dacă Usatîi a fost cel care l-a închis, atunci serviciile secrete i-au dat drumul. Aveau nevoie de el. Războiul din Ucraina era alimentat cu arme inclusiv din Transnistria. Iar Pisateli le trebuia pentru deconspirarea rețelei.

L-au convins să colaboreze propunându-i un deal - tu ne dai rețeaua de trafic a armelor și cea de contrabandă cu țigări, iar noi îți eliberăm frații. Vei sta în pușcărie, dar nu vei fi condamnat pe viață în România. Dovezile pe care le deținem sunt destule pentru a te distruge. Tu îți alegi viitorul.

Pisateli a ales libertatea fraților. Video aici.

După ce colaborează cu Munteanu și le dă serviciilor secrete informația de care au nevoie, Pisateli se lasă prins în Chișinău pentru un episod de-a dreptul tras de păr - transmiterea unui pistol și a unui lansator de grenade reporterului RISE.  Judecătorii l-au trimis după gratii pentru un termen de 20 de ani. Totul a fost parte a dealului. Abia după ce este închis în calitate de garant, frații îi sunt eliberați.

Dincolo de interesele serviciilor secrete, și liderul PLDM avea nevoie de RISE. Renato Usatîi trebuia scos din cursa electorală cu orice preț. Și SRI și RISE înțeleg că vectorul pro-european e pus sub pericol, că au totuși o înțelegere cu Usatîi, dar și faptul că au de lucrat contra cronometru pentru a-și ajuta un fidel Client - VLAD FILAT. O situație deloc simplă pentru RISE. Avea trei comanditari al unui singur film - Usatîi, serviciile secrete și FIlat. Trebuia să-i împace pe toți. S-au ținut de cuvânt.

Cu o identitate falsă sau nouă, Munteanu vine la Chișinău pentru câteva zile și filmează stand_UP-urile pentru filmul pe care trebuiau să îl lipească rapid. Chiar dacă aveau documentul intrării lui Antonov în Moldova înainte de a primi video de la Pisateli, adică pe 3 iunie 2013 (foto aici),lucru probat de corespondența cu Usatîi, cei de la RISE încearcă să ne convingă în film că l-au primit în 2014, când Mihai intră in Moldova cu VW Golf. Foto aici.

La fel procedează și în alte momente, cum ar fi discuțiile cu Renato, filmate în 2013 dar care vor să pară că sunt din 14. Cu zeci de greșeli în date și erori de neiertat pentru un film documentar de investigație, RISE lansează producția pe internet. Accentele sunt puse în așa fel încât un necunoscător să vadă în Usatîi un adevărat pericol. Anchetatorilor și procurorilor filmul însă le provoacă o nedumerire totală, or de facto acesta îl spală pe Usatîi protejându-l prin dovezile false despre implicarea lui Antonov și intențiile lui nobile de a ajuta ancheta.

Astfel Rise-ul împacă și capra și varza. Și pe sine. Usatîi povestește mai târziu despre preferințele RISE-ul în materie de împăcare, recunoscând practic care a fost deal-ul cu ei. Video aici.

ERATA

Dacă investigația celor de la RISE era una reală, bazată pe acumulare de probe, jurnaliștilor nu era cum să le scape faptul că Renato, Pisateli, Clifford și restul bandiților implicați în atacul asupra lui Gorbunțov se cunosc cu mult timp înainte de a veni RISE-ul.

În afară de vechile legături ale lui Usatîi cu brigada de killeri, ZEPPELIN a intrat în posesia informațiilor legate de interesele reale din Jurul Centrului Comercial ELAT a tuturor clanurilor Criminale de la Chișinău. La un moment dat toate și-au dat acordul atunci când Usatîi le-a comunicat - Gorbunțov trebuie expropriat și ulterior omorât.

Pe lângă faptul că RISE nu a vrut să lege Gruparea lui Patron de Usatîi, pentru că astfel pica din start versiunea telefonului lui Oleg, jurnaliștii din țara vecină au omis și alte lucruri importante convenabile doar lui Usatîi și în "Asasin în lege", dar și în investigațiile ulterioare. Și cei de la OCCRP i-au rebutat filmul lui Mihai Munteanu de la RISE. În locul unei traduceri în engleză a filmului produs de RISE și Munteanu, pe site-ul OCCRP a fost lansată o altă versiune a filmului, dezbrăcată de Eratele inserate în interesul lui Usatîi. Video aici.

O redacție care investighează grupare PATRON implicată în asasinate la comandă nu avea cum să nu știe despre faptul că Davitean, cumnatul lui Proca, a fugit pe 17 ianuarie 2013 împreună cu el la Moscova, (foto aici) iar ulterior e folosit de Usatîi în calitate de curier pentru transmiterea banilor familiei lui Proca în schimbul declarațiilor false.

Cei care se ocupă de investigarea crimelor cu implicarea grupărilor din Moldova cunosc cu certitudine că Pușcăriile din Republica Moldova se află sub controlul grupării Machena, cea care-și coordonează acțiunile cu Solnțevschie, prietenii lui Renato. Să-l bagi pe Pisateli înapoi la pușcărie înseamnă de fapt să i-l oferi pe tavă lui Usatîi și celor de la RJD.

Să nu pui sub îndoială moartea lui Clifford, unul dintre martorii cheie și complice în organizarea atacului din Londra este oarecum straniu, atâta timp cât informația vine doar de la Pisateli și nu este confirmată nici oficial și nici prin găsirea trupului acestuia. Moartea sau dispariția lui Oleg (Timoha), link aici. Același lucru se întâmplă și în cazul lui Gârleanu - o moarte cu la fel de multe semne de întrebare. (Foto de la mormântul lui Gârleanu, nu are nici cruce, nici vreo placă pe care sa-i fie scris numele).

Dar la toate aceste aspecte vom mai reveni, precum și la implicarea grupării respective în traficul de țigări din UE, la cei care le oferă protecție în România și la cei care-i ajută să facă contrabandă de narcotice spre Rusia. Sunt prea multe persoane implicate în toată schema, iar anii 90 au revenit acum la noi turații acum, grație unor personaje care trăiesc cu ideea că nu s-a schimbat nimic.

*Mai multe mărturii de la Ion Drută, găsiți aici.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.