Drama unui bărbat din raionul Drochia, rămas văduv și cu trei copii: Autoritățile locale i-au luat fiica de cinci ani
Embed:
Drama unui bărbat din raionul Drochia, rămas văduv și cu trei copii: Autoritățile locale i-au luat fiica de cinci ani

Lovit dur de două ori de soartă. Un bărbat din satul Baroncea, raionul Drochia a rămas singur cu trei copii după ce i-a decedat soția. Iar recent, autoritățile locale au decis să-i ia forțat fetița de doar cinci ani pe motiv că veniturile acestuia sunt modeste. Micuța a ajuns într-o casă de tip familie și potrivit rudelor, a suferit o traumă profundă. Asistenții sociali nu se simt însă vinovați și susțin că decizia lor este una legală. La rândul său, tatăl copilului este hotărât să-și întoarcă fetița și își caută dreptatea în instanța de judecată.

Alexandru Streliuc spune că le gătea copiilor bucate când în casă au dat buzna doi polițiști și mai mulți asistenți sociali care au luat fetița fără a oferi explicații.

"Era în ochii mei. Mezina tot timpul era cu mine. Eu nu m-am opus când au venit să o ia, nu le-am spus nimic. Ei mă provocau ca să sar la bătaie, dar cum să sar eu la bătăie când au venit doi polițiști și m-au apucat, mă țineau așa", a spus locuitorul satului Baroncea, Drochia, Alexandru Streliuc.

Cei doi feciori ai bărbatului - Cristian de 14 ani și Denis de 12 ani au fost martorii acestor scene. Ei spun că sora lor mai mică plângea și țipa atunci când a fost luată forțat de asistenți.

"Au luat-o și fugeau cu ea în brațe, dar Olea striga tata, tata, Denis. Am ajuns acasă și întreb ce s-a întâmplat, și mi-a spus că o iau pe Olea. - Pe tata unde l-ai găsit când ai venit de la școală? - Era aici în tindă și doi polițiști îl țineau de mâini", a zis fiul Cristian Streliuc.

Bărbatul recunoaște că îi este greu să îngrijească copiii după moartea soției, însă spune că depune eforturi ca cei mici să nu îndure foame și să frecventeze școala.

Cumnata bărbatului spune că cei trei copiii au suferit o traumă după acest incident.

"Copilul acasă și cânta și dansa, dar când am fost eu la Chetrosu, unde ea stă acum mi s-a umplut inima de jale când am mers să o văd. Eu vorbesc la dînsa, ea nu vorbește deloc, copila nu vorbea deloc", a afirmat mătușa copiilor Natalia Bărbuță.

Potrivit angajaților Direcției Asistență Socială a raionului Drochia tatăl, care are 67 de ani nu le poate asigura copiilor un trai decent.

"După decesul mamei, copilul era permanent într-o stare neîngrijită, murdar.Situația de risc era eminentă pentru el. Cazul a fost discutat la comisia raională pentru protecția copilului aflat în dificultate, unde am decis plasamentul planificat a acestui copil", a zis șefa adjunct Direcția Asistență Socială Drochia, Adriana Grozavu.

Ceilalți doi copii, au fost lăsați cu tatăl lor după ce au refuzat să plece din familie.

Avocatul familie spune că în acest caz autoritatea tutelară a făcut abuz.

"Legea admite luarea copilului din familie doar în cazuri excepționale și anume dacă în familie exista pericol pentru viața copilului. Însă autoritatea tutelară un asemnea pericol nu a constatat. Ca urmare luarea copilului din familia Streliuc este un abuz. Faptul că familia e săracă și se luptă cu sărăcia nu este un temei să ia copilul din familie", a menționat avocatul Violina Munteanu.

Alexandru Streliuc s-a adresat în instanța de judecată pentru a întoarce copilul în familie. Acum dosarul este examinat la Curtea de Apel Bălți. Prima instanță a dat câștig de cauză autoritații tutelare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.