Dumitru Alaiba, proprietarul unei case de lux în Chișinău și câtorva apartamente în Europa
Embed:
Dumitru Alaiba, proprietarul unei case de lux în Chișinău și câtorva apartamente în Europa

Un apartament la Chișinău, altul la București, al treilea la Tallin și o jumătate de casă în Estonia. Aceasta este o parte din averea deputatului PAS Dumitru Alaiba și a soției acestuia. Alesul poporului provine dintr-o familie înstărită. Părinții acestuia locuiesc într-o casă de lux, situată într-o zonă de elită din Capitală.

Dumitru Alaiba a intrat în gura presei pentru populismul prin care pretinde că trăiește modest, iar biroul de nici zece metri pătrați de la Parlament i se pare un lux.

Potrivit declarației de avere, Dumitru Alaiba este proprietarul a două apartamente de 50 și 57 de metri pătrați. Una dintre locuințe este situată în sectorul Buiucani al Capitalei.

"Suntem la Buiucani, în apartamentul unde eu practic mi-am petrecut jumătate de viață. Un apartament cu vreo trei camere și aici locuim de când ne-am mutat în Moldova de un an și cinci luni. Am mai declarat un apartament la București, cumpărat în anul 2006", a afirmat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Apartamentul din Moldova a fost cumpărat în 2016, când și-a încheiat activitatea la Guvern, unde a deținut funcția de consilier al fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În acea perioadă, Dumitru Alaiba era și lider al trollilor PLDM pe rețelele de socializare.

Din clădirea executivului, administra, inclusiv, o pagină preferată a lui Vlad Filat, pe care, în 2013, Alaiba a scris un articol prin care spunea că: Totul va fi bine cu Banca de Economii. Asta deși, exact în acea perioadă, instituția financiară era în plin proces de fraudare.

Ulterior, Alaiba a șters acest articol din spațiul online.

Și soția lui Dumitru Alaiba, originară din Estonia, este moștenitoarea unei cote-părți de 50 la sută din casa bunicilor și a fost inclusă în declarația de avere a deputatului. Mai mult, consoarta lui Alaiba deține un apartament la Tallinn.

Totodată, soții Alaiba sunt fondatorii mai multor companii.

"- Noi promovăm transparența în orice mod și sub orice formă și am făcut asta în diferite ipostaze. Suntem căsătoriți, respectiv eu sunt obligat să declar și averile soției.
- Exact. Eu nu sunt deputat.
- Încă", a menționat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Deși susține că promovează transparența, Dumitru Alaiba nu a indicat în declarația sa de avere și veniturile pe care le-a obținut soția lui sub formă de indemnizație de maternitate acordată de Guvernul din Estonia.

"Până acum am fost în concediu de îngrijire a copilului. În această lună se încheie și mai departe vedem ce vom face", a spus soția deputatului Dumitru Alaiba, Marian Manni.

Și părinții deputatului Alaiba trăiesc pe picior larg. Aceștia dețin o vilă somptuoasă situată în cartierul Telecentru din Capitală. Imaginile cu locuința au fost publicate recent pe rețelele de socializare de mai mulți bloggeri. Suprafața imobilului este de aproape 200 de metri pătrați, iar terenul pe care este ridicată locuința și curtea acesteia are șapte ari.

Experții imobiliari ne spun care este prețul unei asemenea case.

"În prezent, un ar de pe acest teren costă de la 10 până la 15 mii de euro. Prețul unei astfel de case, finalizate, cu reparație, cu acoperiș din țiglă se estimează de la 150 până la 250 de mii de euro, nu mai puțin", a precizat expertul imobiliar, Olga Vorobiova.

Vila de lux a fost divizată în mai multe construcții. Mai exact, pe lângă casa de 94 de metri pătrați, a mai fost construită o bucătărie de vară cu suprafața de 69 de metri pătrați și o anexă auxiliară de 13 metri pătrați. Potrivit bloggerului Corneliu Gandrabur, care a publicat actele cadastrale, cel mai probabil s-a recurs la acest truc pentru a se eschiva de la plata impozitelor pentru bunurile imobile care depășesc suprafața de 120 de metri pătrați, așa cum spune legea. Dumitru Alaiba a declarat pentru postul nostru de televiziune că dezminte informațiile publicate în presă despre averea sa.

În același timp, Alaiba a indicat, în perioada 2017 - 2018, venituri de aproape 360 de mii de lei și 11 mii de euro din salariu și burse de merit. Mai mult, proaspătul deputat are depozitați în bănci aproape 37 de mii de lei și 7.500 de euro. Acum o lună, Dumitru Alaiba a postat un video pe Facebook în care a lăsat să se înțeleagă că biroul de deputat de nici zece metri pătrați de la Parlament este prea dotat.

"Are fiecare deputat frigider, safeu. Eu nu știu dacă asta e chiar așa de necesar, mai ales că nu fac nimic. Aer condiționat, frumușel așa. Normal! Nu rău de tot", a mai zis deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Nu este pentru prima dată când Dumitru Alaiba intră în gura presei. Anterior, mai mulți bloggeri și jurnaliști au scris că acesta este consumator de droguri. Dumitru Alaiba a ajuns în Parlament după ce a fost ales pe circumscripția uninominală numărul 51 SUA, Canada, în baza sistemului mixt de vot pe care Alaba îl critică cu înverșunare.

Acesta a devenit deputat cu susținerea a doar puțin peste 2.000 de oameni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.