Echipele mixte vor lucra la punctul de trecere "Cuciurgan-Pervomaisc"
Embed:
Echipele mixte vor lucra la punctul de trecere "Cuciurgan-Pervomaisc"

Controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc", care se află pe segmentul transnistrean, ar putea fi operațional de la sfârșitul lunii Mai.

Anunțul a fost făcut de viceministrul de Externe Lilian Darii, care a declarat că acest proiect va fi implementat pe etape. Pentru început, la această vamă vor fi supuși verificărilor doar exportatorii. Iată mai multe detalii despre controlul mixt pe segmentul regiunii transnistrene.

Așadar, proiectul susținut de Uniunea Europeană și Misiunea EUBAM, presupune crearea unor echipe mixte, formate din polițiști de frontieră și vameși din țara noastră care vor face contrale în comun cu grăniceri și inspectori fiscali din Ucraina.

În prezent, echipe mixte își desfășoară activitatea și în alte patru puncte de trecere. Vorbim despre Briceni-Rosoșeni, Criva-Mămăliga, Larga-Kelminți și Giurgiulești-Reni.

În timp ce Tiraspolul susține că economia regiunii va avea de suportat pierderi enorme în fiecare an, de ordinul zecilor de milioane de dolari, viceministrul Darii afirmă că, dimpotrivă, echipele mixte vor stimula comerțul în regiune și va reduce considerabil cheltuielile de transport și timpul de control în vamă.

"Sunt lipsite de orice temei declarațiile care se fac auzite de la Tiraspol cu privire la pierderile enorme pentru economia și bugetul Transnistriei de zeci de milioane de dolari, anual. Care în viziunea lor ar putea fi cauzate de introducerea controlului comun", a afirmat viceministrul Afacerilor Externe, Lilian Darii.

"Vom lucra pe trei piste, două marfare și una pentru unitățile transport fără marfă. Se va permite perfectarea și declararea într-o formă simplificată. În primul rând, într-o formă electronică. Ce va permite micșorarea timpului de perfectare și timpul trecerii prin punctul de trecere", a declarat șeful Direcției Organizare a Controlului Vamal, Vladislav Șveț.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.