Economia națională prinde puteri. În acest an, PIB-ul ar putea crește cu 4,5 la sută
Embed:
Economia națională prinde puteri. În acest an, PIB-ul ar putea crește cu 4,5 la sută

Economia națională prinde puteri. Ministerul Economiei prognozează pentru acest an o majorare a Produsului Intern Brut cu 4,5 la sută, cu 1,5 puncte procentuale mai mult decât estima la sfârșitul anului trecut. Autoritățile iau în calcul îmbunătățirea situației economice la nivel mondial și o serie de factori interni. Noul pronostic a fost elaborat în urma unor consultări cu experții Fondului Monetar Internațional. 

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, Produsul Intern Brut ar putea ajunge, în acest an, la peste 148 de miliarde de lei, cu aproape 14 miliarde mai mult față de 2016. Astfel, exporturile ar putea crește cu 10 la sută, importurile - cu 8 procente, producția industrială cu 6, iar cea agricolă cu 4 la sută.

Un alt factor important care, spun autoritățile, va contribui la creșterea economiei va fi majorarea investițiilor în active materiale pe termen lung, cu o rată anuală medie de 6 procente, în următorii trei ani.  

"Așteptările noastre și voința noastră este ca, prin instrumentele de politici aconomice financiare să asigurăm o creștere economică mult peste acest nivel prognozat, precum s-a întâmplat și în anul 2016", a afirmat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Prognoza optimistă îi încurajează pe producătorii autohtoni. Casa de Ambalare din satul Costești, de exemplu, a exportat, în acest an, peste cinci mii de struguri, iar administratorul spune că nu intenționează să se oprească la această cifră.

"Ultimii ani s-a investit foarte mult în infrastructura postrecoltare a fructelor și noi avem deja primele rezultate și vom mări volumele de export cu 525 de procente", a spus administratorul Casei de Ambalare din Costești, Iurie Bivol.

Strugurii de la Costești sunt vânduți cu 18 lei pentru un kilogram. Producătorii recunosc, însă, că nu le este ușor să răspundă cerințelor clienților străini, iar, pentru a reuși, ei investesc în utilaje.

"Au crescut cerințele anume la capitolul ambalaj, sortare pe categorii", a zis administratorul Casei de Ambalare din Costești, Iurie Bivol.

Potrivit experților, evoluția economică a țării noastre depinde, în mare parte, de partenerii străini.

"Avem relații cu partenerii de dezvoltare, cu Fondul Monetar Internațional, au loc transferuri semnificative de tranșe de ajutor ceea ce va impulsiona importul și implicit va duce la creșterea economiei. Creșterea va fi determinată în exclusivitate de capacitatea economiei moldovenești de a atrage investițiile străine", a declarat expertul economic Roman Chircă.

Potrivit Ministerului Economiei, creșterea indicilor macroeconomici va fi posibilă datorită promovării intense a exporturilor și a creșterii ajutorului de stat pentru companiile private. Un rol important îi revine și promovării unei politici fiscale prudente, reducerii cheltuielilor publice, menținerii ratei mici a inflației și a stabilității cursului de schimb al leului față de principalele valute de referință.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.