Elevii unui liceu din orașul Strășeni, instruiți de geniștii Batalionului de Geniu. Care este motivul
Embed:
Elevii unui liceu din orașul Strășeni, instruiți de geniștii Batalionului de Geniu. Care este motivul

Un obuz de 50 de kg și de 70 de centimetri în lungime a fost depistat ieri  în satul Puhăceni din raionul Anenii Noi. Bărbatul a găsit proiectilul în timp ce efectua lucrări de reparație a unui drum. Geniștii susțin că pe teritoriul Republicii Moldova foarte des sunt găsite obiecte explozibile.

În acest context, aceștia au organizat mai multe lecții în diferite licee din țară, în cadrul cărora i-au informat cum poate fi evitat un eventual pericol.

Elevii liceului Mihai Viteazu din orașul Strășeni au ținut în mâini copii ale munițiilor ce datează din timpul sovietic, dar și echipamente de protecție pentru detonarea obiectelor periculoase. Obuzele le-au fost prezentate de geniștii din cadrul Armatei Naționale în cadrul Zilei internaționale pentru conștientizarea pericolului minelor antipersonal. 

"Acest obiect este bombă de aruncător 120 de mm de iluminare. Conține în el substanță explozibilă, fosfor, din cauza unei explozii, arde totul din jur. Cu apă cu se stinge, este foarte periculoasă, mai ales dacă ajunge fosforul pe piele. Arde până la urmă, nu rămâne nici os, nimic", a spus genistul Andrei Matei.

Elevilor le-a fost explicat și cât de important este să nu atingă obiectele suspecte, dar să apeleze la ajutorul specialiștilor.

"- Pe mine se află un costum ușor, model SUA, a fost utilizat așa model în misiuni Irak și acum în Kosovo. Este compus din vestă, pantaloni de protecție, umerari și cotiere. este destinat pentru a lucra cu minele antipersonale.
- A colegului?
- Este un costum Canadian. Este compus din vestă, pantaloni cu plăci kevlar, placă de kevlar în față", a afirmat genistul Andrei Matei.

Tinerii spun că lecția a fost una utilă întrucât au învățat cât de important este să acționeze corect în situații de risc.

Astfel de lecții au fost organizate în mai multe licee din țară.

"Pe teritoriul Republicii Moldova foarte des se întâlnesc obiecte explozibile. Mai des în regiunea centru. Oamenii trebuie să cunoască careva măsuri și careva pași până noi geniștii am veni și am ridica obiectul sau îl vom distruge pe loc", a precizat locotenentul major, Batalionul de Geniu, Mihail Josan.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul acestui an, pe teritoriul țării au fost depistate și distruse 380 de obiecte explozibile.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.