Energie de peste Prut. Moldova va avea conexiune la sistemul energetic din România
Embed:
Energie de peste Prut. Moldova va avea conexiune la sistemul energetic din România

Proiectul de interconectare a sistemelor energetice ale Moldovei și României avansează rapid. O spun miniștrii Economiei de la Chișinău și București, care au discutat la Ploiești despre construcția liniilor de tensiunea înaltă. Toate costurile de proiectare, estimate la aproape 2 milioane de euro, vor fi asumate de București.

"Din punct de vedere al Guvernului României, este o acțiune asumată, validată politic, iar aceste proiecte sunt un pas spre Uniunea Europeană a Moldovei și în ceea ce privește zona de competitivitate, dar și de siguranță energetică", a spus ministrul Economiei de la București, Mihai Tudose.

Pentru livrarea curentului din România, urmează să fie construită linia de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești-Chișinău. Bugetul pentru construcția acesteia este de aproximativ 200 mln de euro.

Linia ar putea fi dată în exploatare în 2019, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este gata să finanțaze proiectul cu 60 de milioane de euro. Interconectarea sistemelor energetice ale Moldova și UE vor oferi acces țării noastre la surse alternative de energie și vor spori securitatea energetică a statului.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.