Exerciții de amploare la Tiraspol. Toți bărbații din stânga Nistrului vor fi antrenați pentru situații excepționale
Embed:
Exerciții de amploare la Tiraspol. Toți bărbații din stânga Nistrului vor fi antrenați pentru situații excepționale

Exerciții de amploare la Tiraspol. Toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani din stânga Nistrului vor fi pregătiți să acționeze în situații excepționale. După exerciții, acestora le va fi demonstrată tehnica de luptă a unităților militare din stânga Nistrului.

Subiectul a stârnit controverse în Parlamentul de la Chișinău. În timp ce unii deputați spun că nu se întâmplă nimic grav la Tiraspol, alții au calificat aceste exerciții drept o provocare.

Bărbații au fost adunați pe stadionul republican din Tiraspol, unde au fost întâlniți de liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski le-a vorbit celor prezenți despre patriotism.

"Oamenii se împart în mai multe categorii. Patrioții. Aceștia sunt omenii care sunt gata să-și apere familia, orașul natal, dar și țara. Sunt cei care înțeleg corect datoria față de țară, datoria de patriot", a declarat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

"Vor fi simulate diferite situații excepționale. Vor fi antrenați medicii de la Urgență care vor transporta răniții", a spus șeful adjunct al Departamentului de Pompieri Tiraspol, Victor Carpenco.

"Voluntarii sunt antrenați doar atunci când situația nu reprezintă un risc pentru viață", a menționat reprezentantul așa zisului Minister de Interne, Victor Vodzinschii.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că aceste aplicații pot afecta următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 care va avea loc între 27 și 28 noiembrie la Viena.

"Orice acțiune de așa gen, acțiune cu tentă militară ar putea să zădărnicească o bună desfășurare a acestor negocieri pașnice. Ar putea să reducă la diminuarea încrederii între părți", a afirmat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Aleșii susțin că astfel de exerciții ar trebui coordonate cu Comisia Unificată de Control.

"Dacă nu s-a respectat această procedură, sigur că subiectul trebuie pus pe agenda următoarelor ședințe și între timp monitorizate toate acțiunile structurilor militare și paramilitare din regiunea transnistreană", a zis deputatul grupul PPEM, Eugen Carpov.

Deputații liberali și liberali-democrați califică exercițiile o provocare la adresa Chișinăului, dar și a Kievului.

"Este în stilul lor să facă de fiecare dată provocări și asta se petrece de fapt săptămânal. Rusia, de fapt, prin intermediul lor dă din deget Republicii Moldova și Ucrainei în legătură cu politica de integrare europeană pe care o promovează cele două state", a declarat deputatul PL, Roman Boțan.

"Asta trezește totuși o neliniște în rândurile populației, eu cred că atât de pe malul stâng, cât și de pe malul drept al Nistrului. Este un fel de dare din deget sau o provocare", a conchis deputatul PLDM, Tudor Deliu.

Deputații socialiști și comuniști nu cred că acțiunile din Stânga Nistru ar prezenta un pericol.

"Dacă este vorba de niște exerciții civile care, nu știu. Toți trebuie să cunoască. Eu nu zic că asta e bine sau e rău", a precizat deputatul PSRM, Grigore Novac.

"Înainte aceasta se făcea, se numea Grajdanskaia oborona și oamenii studiau ce trebuie, cum trebuie. Dacă se întâmplă un cutremur? Aici eu nu văd nimic", a subliniat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Iar experții în reglementarea transnistreană consideră că aceste acțiuni sunt coordonate cu Moscova.

"Este un mesaj din partea Federației Ruse, pe de altă parte, este un instrument de mobilizare a populației din stânga Nistrului, aceste activități îi stresează pe oamenii, este fără precedent ca amploare", a spus analistul politic, Oazu Nantoi.

Potrivit așa-numitelor autorități de la Tiraspol, bărbații vor fi învățați cum să reacționeze în timpul cataclismelor naturale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.