Experții critică proiectul privind piața produselor petroliere: ”Măsurile sunt rupte de realitate și nu vor produce nicio schimbare”
Embed:
Experții critică proiectul privind piața produselor petroliere: ”Măsurile sunt rupte de realitate și nu vor produce nicio schimbare”

Proiectul de lege privind piața produselor petroliere, propus de majoritatea parlamentară, a fost criticat dur de către experții în energetică. Autorii proiectului propun instituirea unui moratoriu pentru o perioadă nedeterminată pe construcția stațiilor de alimentare, anularea taxei anuale pentru licență în mărime de 260 de mii de lei și instituirea unei taxe unice de 10 lei per tona de carburanți importați. Totodată, sunt prevăzute amenzi de zece ori mai mari pentru petroliștii care nu se vor conforma legislației în domeniu. În cadrul dezbaterilor publice organizate la Parlament unii experți au menționat că aceste măsuri sunt rupte de realitate și că într-un final nu vor produce nicio schimbare.

La consultări publice au participat reprezentanții unor companii petroliere, conducerea ANRE, dar și reprezentanți ai Consiliului Concurenței. Una dintre modificările propuse în proiectul de lege privind piața produselor petroliere, vizează interzicerea re vânzării angro, ceea ce înseamnă că benzinăriile nu vor avea voie să dețină stocuri de carburanți. Propunerea nu este susținută de Consiliul Concurenței.


"În cazul în care va fi instituită această restricție, există riscul că pe piața cu ridicata vor rămâne un număr foarte mic de întreprinderi, reieșind din structura la importuri care o avem acum. Gradul de concentrare a acestei piețe va fi unul ridicat și va avea consecințe negative atât pentru piața cu ridicata, cât și pentru comercializarea cu amănuntul, inclusiv în alte sectoare ale economiei."


Expertul în energetică Victor Parlicov a criticat proiectul de lege.


"Discuțiile se duc în jurul unor subiecte care nu cred că vor putea fi rezolvate fără modificări fundamentale și fără o abordare mai complexă. Să permitem stațiilor să stabilească prețurile independent, să nu fie un preț la aceeași rețea la toate stațiile, asta nu este corect, vă dau un exemplu: taxele locale."


De cealaltă parte, deputatul PAS Radu Marian susține că scopul acestui proiect este facilitarea accesului pentru cât mai mulți importatori de produse petroliere pe piața din Moldova, stimulând astfel și o concurență sănătoasă. Cu toate acestea, el recunoaște că există unele lacune și că vor fi făcute modificări pentru a îmbunătăți proiectul.


"Eu sunt de acord că trebuie să venim și cu alte modificări, dar abordarea noastră este graduală, eu știu că mediul de afaceri vrea predictibilitate și nu-i place aceste modificări, dar noi încercăm să nu intervenim foarte des la lege."

Potrivit autorilor proiectului, petroliștii care încalcă legea, ar putea primi amenzi de zece ori mai mari decât în prezent. Acum, legislația prevede sancțiuni care variază între trei mii și 15 mii de lei. Proiectul de lege urmează să fie votat în ședința de săptămâna viitoare a Comisiei economie, buget și finanțe. Ulterior, documentul urmează să fie dezbătut și în Parlament.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.