Federația Rusă ar putea fi sancționată de Uniunea Europeană, dacă nu va realiza o investigație transparentă în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi
Embed:
Federația Rusă ar putea fi sancționată de Uniunea Europeană, dacă nu va realiza o investigație transparentă în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi

Opozantul rus Alexei Navalnîi a anunțat că pe corpul său au fost descoperite urme ale agentului neurotoxic Noviciok. Astfel, el a cerut reprezentanților spitalului din Omsk, Federația Rusă, în care a fost internat imediat după ce i s-a făcut rău, să-i returneze hainele în care era îmbrăcat.

Activistul rus a precizat că își dorește ca hainele să fie folosite drept probe ale faptului că a fost otrăvit. El nu exclude că sursa intoxicării sale ar fi fost anume hainele, care ar fi fost stropite cu Noviciok de către agenți secreți ai Rusiei. Anterior, presa germană a scris că urme ale neurotoxinei au fost descoperite în sângele și urina opozantului, dar și pe o sticlă cu apă din care acesta a băut. Subiectul otrăvirii lui Navalnîi a fost abordat la Bruxelles în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene. Oficialii prezenți la eveniment au declarat că Rusia ar putea fi sancționată dacă nu va investiga cazul.

"Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia și am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm o implicare activă a Uniunii Europene în acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să-și îndeplinească responsabilitățile și să demareze o investigație transparentă și imparțială."

Intoxicarea lui Navalnîi a fost confirmată de laboratoare din Suedia și Franța. O investigație medicală este acum efectuată și de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia neagă că ar fi implicată în tentativa de asasinare a activistului.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.