Protestul fermierilor. Sute de agricultorii din cel puțin 12 raioane din sudul și centrul țării au blocat, ieri, două trasee naționale cu tehnica agricolă din dotare
Embed:
Protestul fermierilor. Sute de agricultorii din cel puțin 12 raioane din sudul și centrul țării au blocat, ieri, două trasee naționale cu tehnica agricolă din dotare

Sute de agricultorii din cel puțin 12 raioane din sudul și centrul țării au blocat, ieri, două trasee naționale cu tehnica agricolă din dotare. Fermierii au ieșit la un nou protest, revoltați că autoritățile așa și nu le-au oferit soluții concrete ca să poată supraviețui în urma crizei în care s-au pomenit după seceta și grindina care i-au lăsat fără recoltă. Oamenii spun că au pierderi de sute de milioane de lei, iar singura cale de a se face auziți sunt protestele.

După două ore de protest, în fața agricultorilor din Hîncești a venit ministrul Agriculturii, Ion Perju, care însă a fost huiduit. Oficialul le-a amintit fermierilor despre acțiunile întreprinse până acum de guvern în sprijinul acestora. Ministrul le-a vorbit agricultorilor și despre suma de 200 de milioane de lei, pe care executivul o va aloca celor care s-au trezit cu pierderi mari din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

"Dați o mie de lei, când am cheltuit la hectar la opt mii de lei și îmi spuneți de o mie de lei. Zece ani am lucrat peste hotare am venit să investesc în Republica Moldova."

"Care este vina guvernului din situația climaterică pe care o avem. Guvernul vine cu instrumentele cu care sunt în situația în care suntem. Dumneavoastră învinovățiți guvernul de secetă. "

Nemulțumiți de răspunsul ministrului, protestatarii au decis să blocheze traseul. Însă oamenii legii i-au convins să elibereze drumul. Pentru a se asigura că circulația transportului nu va fi dată peste cap, câte un polițist a stat lângă fiecare tractor adus pe traseu.

"Noi așteptăm până la orele unu și dacă nu avem rezultat în unanimitate cu toți agricultori începem a bloca traseul."

Și la Căușeni, agricultorii au protestat. În fața fermierilor a venit doar președintele raionului, Nicolae Gorban, care i-a anunțat că joi, în teritoriu va veni premierul Ion Chicu. Fermierii însă au declarat că așteaptă decizii imediate.

" Iată ieri am primit după masă agenda am anunțat unii agricultori. Joi pe data de 13 prim-ministru va fi alăturea de dumneavoastră ca să vă audă toate doleanțele și propunerile care vin din partea dumneavoastră. "

După mai multe ore de protest pașnic, fermierii și-au parcat tractoarele chiar în mijlocul drumului și au blocat circulația. Poliția a încercat să-i convingă să renunțe la acțiunile lor.

"Cu tot respectul și stima față de dumneavoastră că acestea sunt durerile și doleanțele dumneavoastră vă rog foarte frumos nu blocați și nu interveniți să încălcăm legislația în vigoare. Eu vă dau siguranța că prim-ministru va fi la consiliu joi."

Poliția a avertizat protestatarii că vor fi sancționați dacă vor bloca drumul.

"Nu mai avem nimic ce pierde. Nici un fel de intimidări, nici un fel de că o să fiți pedepsiți. Am plătit impozite, salarii și acum ce e cu batjocura asta de noi."

Cel mai probabil, de teamă să nu rămână blocat pe traseu, un șofer a pornit cu viteză printre tractoare, iar poliția nu a reușit să-l oprească.

Agricultorii din raioanele de sudul și centrul țării se plâng că au pierderi enorme, iar dacă guvernul nu va interveni cu soluții, majoritatea va da faliment.

"Pierderile sunt mari, sunt tare mari. În de obște orzul, grâul nu este nimic. Mai nimic a bătut și gheața a fărmat tot."

"Cu două tractoare venim și vrem să ne ajute cu ceva guvernul. Anul acesta prea multe pierderi avem. 200 de kilograme de la hectar asta e puțin. Acum să dăm la lume și nouă nimic nu ne rămâne."

"Guvernul nostru ar trebui să se gândească în privința la toată seceta aceasta și la toate cheltuielile acestea. Toți ne hrănim de la pământ. Riscăm ce? Riscăm foamete."

"Grâul e de o șchioapă și nici o șchioapă nu are și degrabă nu o să avem ce mânca. Noi o să stăm până la sacrificiu, până la urmă să vedem cum de găsit o limbă comună ca să ieșim din situație actuală."

"Cred că anul acesta suntem pe zero. De atâta și am ieșit pe drum ca să ne vadă, să ne audă cei de sus să nu șadă în cabinete."

"Grâul l-am întors și ce a mai rămas cinci hectare am strâns două toane de pe toate cinci hectare. Porumbul e o sută de procente afectat și în jur la o sută și ceva de hectare. Floarea soarelui încă dacă o să mai țină o săptămână așa se duce și floarea soarelui."

Săptămâna trecută, premierul Ion Chicu a anunțat că, pe lângă cele 200 de milioane de lei, alocate anterior fermierilor, Guvernul va mai acorda încă 100 de milioane de lei din fondul de rezervă. Potrivit prim-ministrului, pierderile în agricultură, provocate de secetă și grindină se ridică la peste 900 de milioane de lei.
Între timp, agricultorii care au suferit pierderi din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pot depune cereri pentru a beneficia de compensații. Ieri,
Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a început recepționarea dosarelor, care pot fi depuse până în data de 18 septembrie. Pot beneficia de ajutorul statului fermierii care dețin cel puțin jumătate de hectar de culturi agricole afectate în proporție de cel puțin 60 la sută.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.