Feroviarii din Ocnița amenință că vor bloca circulația trenurilor marfare care intră în țară prin regiunea de nord
Embed:
Feroviarii din Ocnița amenință că vor bloca circulația trenurilor marfare care intră în țară prin regiunea de nord

Angajații nodului feroviar Ocnița planifică, în semn de protest, să blocheze săptămâna viitoare circulația trenurilor marfare care intră în țară prin nordul republicii. Aceștia se plâng că nu au primit salariile din luna noiembrie, iar conducerea căilor ferate îi hrănesc cu promisiuni. Șeful CFM, Adrian Onceanu, a refuzat să discute cu reporterul Prime care a încercat să afle când feroviarii își vor ridica lefurile. Imediat ce a aflat cu cine vorbește, Onceanu a închis telefonul.

Ala Perestan lucrează împreună cu soțul și fiul său la nodul feroviar Ocnița și spune că, din noiembrie, nimeni din familie nu și-a ridicat salariul.

"Noi mai înainte mai împrumutam bani, da acum lumea nici nu dă pe datorii. Că noi încă nu am dat datoriile. Nici producție deja nu dau. Cât se poate de răbdat, eu nu știu. Comunalele trebuie plătite, copiii trebuie îmbrăcați."

Într-o situație similară este și Oxana Babii. Femeia are doi copii mici pe care nu are cu ce să-i întrețină.

"Cea mai mare problemă este că nu avem cu ce achita serviciile comunale. E frig, copiii se îmbolnăvesc. Nu avem bani să cumpărăm lemne pentru foc, pentru a încălzi casa. Supraviețuim datorită părinților."

Și Tatiana Neli spune că i-a ajuns cuțitul la os. Ea activează în domeniul feroviar împreună cu soțul, iar de trei luni, familia supraviețuiește... pe datorie.

"Trebuie să trăim. Dar cum să trăim? Pe 22 decembrie noi am primit leafa din luna octombrie. Atâta timp, cum omul să trăiască iarna când îi frig."

Pentru că au ajuns la limita răbdării, angajații nodului feroviar Ocnița planifică să blocheze marți, 23 februarie, circulația trenurilor.

"Noi ne gândim că toate trenurile. Poate trenul suburban, care merge, că vine lumea la lucru, lucrători și să nu înghețe lumea. Iaca aista putem să dăm voie, da, să treacă. Da marfa intră în țară în fiecare zi."

Angajații au anunțat conducerea CFM despre intenția lor printr-o scrisoare, iar a doua zi au primit un răspuns în care sunt îndemnați să renunțe la blocarea trenurilor pentru a nu agrava și mai mult situația economică a întreprinderii. Am încercat să aflăm de la șeful interimar al Căilor Ferate, Adrian Onceanu, când oamenii își vor ridica salariile, însă acesta ne-a închis telefonul imediat ce ne-am prezentat.

"Bună ziua. Eu mă numesc Nicolae Boico, de la televiziunea PRIME sunt, Primele Știri. Domnule Onceanu, am așa o între...."

În cadrul nodului feroviar din Ocnița activează peste 500 de angajați. La începutul lunii ianuarie, o parte dintre ei au ieșit la protest fiind nemulțumiți că nu și-au primit salariile, însă nu au fost auziți. În prezent, CFM se confruntă cu probleme financiare grave. La întreprindere activează 6800 de angajați. Majoritatea nu și-au ridicat lefurile din luna octombrie anul trecut, iar datoriile salariale se ridică la aproximativ 69 de milioane de lei. Șeful general interimar al Căilor Ferate din Moldova, Adrian Onceanu, a declarat anterior că pentru a reduce din cheltuieli, instituția ar putea fi reorganizată. Acesta a propus închiderea mai multor stații feroviare din țară, dar și concedierea a peste o mie de angajați.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.