Filarmonica Națională trebuie să renască! Edificiul ar putea fi demolat și construit din nou
Embed:
Filarmonica Națională trebuie să renască! Edificiul ar putea fi demolat și construit din nou

Clădirea Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici", cel mai probabil, va fi demolată. Anunțul a fost făcut de șeful IGSU, Mihail Harabagiu, care a precizat că o decizie în acest sens va fi luată după finalizarea expertizei și publicarea concluziilor specialiștilor. În prezent, pompierii efectuează lucrări de demontare a acoperișului, care a ars aproape în totalitate.


”Noi avem două ipoteze principale: prima este scurt circuitul. Al doilea este neglijența de tăiat fier în incinta Filarmonicii. După ce am văzut noi în prealabil cu experții, înclină spre faptul că edificiul dat va fi demolat”.

Decizia finală va fi luată după ce specialiștii vor finaliza expertiza pereților și a tavanului. Pe lângă mobilier, focul a distrus instrumente muzicale de sute de mii de euro și candelabrul care s-a prăbușit odată cu tavanul. Potrivit directorului artistic, Marian Stârcea, pagubele sunt enorme.

”În primul rând, mă doare pentru patru piane, care erau în amândouă săli. Două erau în sala mică și două în sala mare. Și cel mai prețios este Stand Lee, care costă o sumă enormă de bani și nu știu dacă vom reuși să-l recuperăm, dar era un adevărat patrimoniu național”.

Flăcările au ajuns și în biblioteca din interiorul instituției, unde cel mai mult au fost afectate partiturile muzicale.

”Ele sunt într-o stare deplorabilă, nu mai putem nici să citim de pe ele și chiar să facem xerox. Chiar dacă au ars împrejur, ele nu mai pot fi folosite”.

Totuși, unele instrumente de valoare au fost salvate de artiști cu ajutorul pompierilor.

”Am reușit să salvăm toate instrumentele mari pe care le avem în orchestră. Aseară, în timpul incendiului, am reușit să le scoatem afară. Astăzi, am găsit o încăpere unde să le depozităm.”

Unii artiștii au venit și astăzi la locul incendiului.

”M-au ajutat băieții să salvez acordeonul, dar suntem în așteptarea să vedem ce este cu arhiva, ce este cu sala, dar vă dați seama, în sala mică, sala mare, totul e distrus. Este o pierdere enormă, care nu știm cum va fi soluționată”.

”Durerea este mare. Sperăm că vom trece și peste asta. Să fim optimiști.”

Iar pompierul Dmitrii Polscin a venit cu un mesaj dur pe Facebook. Acesta susține că oamenii au criticat pe nedrept angajații IGSU care și-au riscat viețile în încercarea de a salva clădirea și bunurile din interior. Pompierul a scris că nu a fost alături de echipa sa, întrucât este în concediu, însă a urmărit cu sufletul la gură cum s-a desfășurat totul. Indignat, acesta a scris că a citit zeci de insulte la adresa pompierilor. În total, în operațiunea de stingere au fost implicați 56 de angajați ai IGSU. Mai mulți artiști aveau concerte programate în luna octombrie. Conducereaa instituției afirmă că va face tot posibilul pentru ca acestea să nu fie amânate, dar să fie desfășurate în alte locații. Cei care vor să contribuie financiar la susținerea artiștilor Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" o pot face prin transferuri la contul afișat pe ecran.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.