Firmele afiliate lui Mihai Ghimpu care vindeau petrol municipalității, ar fi obținut venituri de aproximativ jumătate de miliard de lei
Firmele afiliate lui Mihai Ghimpu care vindeau petrol municipalității, ar fi obținut venituri de aproximativ jumătate de miliard de lei
Firmele afiliate lui Mihai Ghimpu care vindeau petrol municipalității, ar fi obținut venituri de aproximativ jumătate de miliard de lei

Trei companii din țară care vând produse petroliere și sunt controlate sau afiliate liderului PL, Mihai Ghimpu, ar fi obținut, în ultimii nouă ani, venituri de aproximativ jumătate de miliard de lei de la instituții de stat sau întreprinderi municipale din Chișinău, conduse de liberali.

Cel puțin asta se arată într-o investigație realizată de jurnaliștii portalului telegraph.md, care au menționat că una dintre aceste firme a prejudiciat bugetul Parcului Urban de Autobuze cu peste 800 de mii de lei.

Potrivit jurnaliștilor de la telegraph.md, una dintre companiile controlate de Mihai Ghimpu, care, până nu demult, era favorita instituțiilor publice din Capitală este Eurosim. Firma fost fondată în anul 2.000 de către  Ghimpu, care deține 34 la sută dintre acțiuni, și alți doi parteneri de-ai săi de afaceri.

În 2011, Eurosim a câștigat o serie de licitații la instituții de stat și municipale, cum ar fi Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, care acum e consilier PL în CMC. Atunci, compania i-a vândut Ministerului produse petroliere în valoare de 135 de mii de lei. Tot în același an, Eurosim i-a livrat carburanți în sumă de aproape 80 de mii de lei Agenției Turismului.

Cei de la telegraph.md mai scriu că încă o companie care a obținut venituri fabuloase de la instituțiile publice conduse de PL este Parstar Petrol, fondată de parteneri de afaceri de-ai lui Mihai Ghimpu. Între anii 2009-2010, în perioada mandatului lui Dorin Chirtoacă în fruntea Capitalei, compania a semnat un contract de 60 de milioane de lei cu Parcul Urban de Autobuze din Chișinău.

Ulterior, Curtea de Conturi a stabilit că firma a livrat motorină mai scumpă decât alt operator de pe piață și a prejudiciat astfel municipalitatea cu peste 800 de mii de lei. Chiar și așa, Parstar Petrol a continuat să încheie contracte cu instituții de stat, printre care Administrația de Stat a Drumurilor și Calea Ferată a Moldovei, care erau pe atunci subordonate unui ministru liberal.

Doar în 2011, firma a încasat peste 450 de milioane de lei.

Doi ani mai târziu, în anul 2013, a apărut o nouă companie fondată de  un partener de afaceri al lui Mihai Ghimpu, Get Premium, care deținea o parte dintre acțiunile Parstar Petrol. Firma a devenit în scurt timp favorita instituțiilor municipale și de stat. Între anii 2014 - 2016 compania a obținut peste un milion și 300 de mii de lei doar de la Întreprinderea pentru Silvicultură din Telenești, subordonată Ministerului Mediului, condus atunci de PL. 

De asemenea, a semnat contracte de zeci de milioane de lei cu Calea Ferată a Moldovei și cu instituții subordonate municipalității cum ar fi:  Regia Autosalubritate, Parcul Urban de Autobuze și Exdrupo. Purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal a refuzat să comenteze informațiile publicate de telegraph.md.

Anterior, președintele PL, Mihai Ghimpu, a recunoscut, însă, că deține acțiuni în companii care au afaceri inclusiv cu întreprinderile municipale din Chișinău.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.