FMI va amâna acordarea unui credit pentru Moldova, dacă Guvernul Sandu va renunța la măsurile de austeritate fiscală
Embed:
FMI va amâna acordarea unui credit pentru Moldova, dacă Guvernul Sandu va renunța la măsurile de austeritate fiscală

Fondul Monetar Internațional va amâna acordarea unui credit pentru Moldova, dacă Guvernul Sandu va renunța, sub presiunea societății și a mediului de afaceri, la măsurile de austeritate fiscală anunțate recent de Ministerul Finanțelor. Asta a lăsat să se înțeleagă reprezentantul FMI în Moldova Volodymyr Tulin, în cadrul unui interviu pentru portalul newsmaker.md. El a criticat reforma fiscală implementată de Guvernul Filip, când s-a redus cu zece la sută TVA-ul pentru hoteluri, restaurante și cafenele.

Declarațiile lui Tulin sunt dur criticate de fostul ministru al Finanțelor, care îl acuză pe reprezentantul FMI de incompetență. Chicu a remarcat că niciuna dintre prognozele pesimiste ale Fondului Monetar Internațional nu s-au adeverit, dupa reducerea presiunii fiscale asupra antreprenorilor.

Volodymyr Tulin le-a spus jurnaliștilor de la newsmaker.md că dublarea TVA-ului pentru hoteluri, restaurante și cafenele este una dintre măsurile care fac posibilă acordarea împrumutului din partea Fondului Monetar Internațional. Reprezentantul FMI afirmă că orice încercare de a revizui înțelegerile la care s-a ajuns înseamnă, de fapt, anularea acestora și reluarea procesului de negocieri. Mai mult, acest lucru va perturba discuțiile privind acordarea următoarei tranșe.

Volodymyr Tiulin a criticat guvernarea precedentă pentru că a micșorat povara fiscală asupra antreprenorilor fără să ceară acordul Fondului Monetar. În replică, fostul ministru al Finanțelor, care este acum consilier al președintelui Igor Dodon, îl taxează dur pe oficial. Ion Chicu afirmă că FMI se răzbună pe fosta guvernare pentru că a încercat să găsească soluții la probleme fără să-i ceară voie Fondului Monetar. Într-o postare pe Facebook, fostul ministru din Guvernul Filip îi recomandă lui Tulin să iasă din birou și să discute cu reprezentanții mediului de afaceri.

Mai mult, Chicu îi reproșează reprezentantului FMI că tratează cu sarcasm solicitările privind organizarea consultărilor publice.

Subiectul a atras atenția mai multor foști oficiali. Fostul viceprim-ministru în Guvernul Sturza Alexandru Muravschi a scris în comentarii că FMI propune măsuri fiscale șablon în toate țările și nu poartă nicio responsabilitate pentru efectele nefaste ale acestora, iar singurii vinovați sunt guvernanții. Și fostul deputat comunist Oleg Reidman, fost consultant al ex-președintelui Vladimir Voronin, a scris pe o rețea de socializare că partenerii de dezvoltare nu trebuie să se transforme din consultanți în dictatori, care urmăresc propriile scopuri, nu ale Moldovei. Acest lucru este posibil doar cu o guvernare care se gândește la binele poporului, dar nu defilează pe pardoseala organizațiilor internaționale, a menționat Reidman.

Anterior, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a declarat că majorarea TVA de la 10 procente 20 la sută în domeniul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor a fost o condiție stabilită de Fondul Monetar Internațional pentru a oferi un împrumut țării noastre. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul agenților economici care prestează astfel de servicii.

În 2018, Guvernul Filip a redus cota TVA pentru hoteluri și localuri de la 20 la sută la 10 procente. Decizia a fost luată în urma consultarilor cu mediul de afaceri din acest domeniu și a avut drept scop eliminarea economiei tenebre în acest sector, susținerea afacerilor în turism și a celor din domeniul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor, astfel încât acestea să fie competitive.

În România, cota TVA pentru agenții economici din acest domeniu este de doar 5%.

Anterior, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că reducerea TVA de la 20 la sută la 10% a fost operată de Guvernului Filip în urma consultărilor cu mediul de afaceri din acest domeniu și a avut drept scop eliminarea economiei tenebre în acest sector, susținerea afacerilor în turism și ajutarea afacerilor din domeniul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor.

Anterior, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a argumentat că majorarea TVA, până la 20 la sută, pentru hoteluri și restaurante, este rezultatul consultărilor purtate cu Fondul Monetar Internațional. Ministrul a precizat că nu au fost purtate consultări cu mediul de afaceri.

Ulterior, decizia a trezit nemulțumiri mari în rândul prestatorilor de servicii din domeniul HoReCa.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.