FOCAR de pestă porcină într-o localitate din Anenii Noi. Șase porci au murit de virus, iar alți 16 au fost nimiciți
Embed:
FOCAR de pestă porcină într-o localitate din Anenii Noi. Șase porci au murit de virus, iar alți 16 au fost nimiciți

Focar de pestă porcină în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Într-o gospodărie din localitate șase animale au murit, iar ca urmare toate 22 de capete care au fost crescute acolo au fost arse. La ieșirile din sat au fost instalate filtre de dezinfecție pentru 60 de zile, iar transportarea produselor animaliere în localitate este interzisă. 

"S-au instalat bariere de dezinfecție și se petrece dezinfecția tuturor transporturilor care trec prin zona dată. Toate mașinile sunt verificate ca să nu transporte ca să nu transport produse animaliere", a spus inspectorul ANSA, Alexandru Burlaciuc.

Și polițiștii verifică transportul care iese și intră în sat.

"Verificăm unitățile de transport care transportă anume carne păsări, Animale. În caz că depistăm carnea, ea este nimicită pentru a nu transporta virusul", a spus polițistul Gheorghe Malairău.

Șoferii care trec prin filtrele de dezinfectare spun că nu sunt deranjați de procedură și că siguranța este mai presus de orice disconfort. 

Cei mai îngrijorați sunt gospodarii care cresc porci. 

"Am fost anunțați, de la raion au venit. Au anunțat cum se ne comportăm, să nu intre în legătură cu alți oameni străini, să ținem mai mult închiși, curățenie, mâinele curate", a afirmat locuitorul satului Mereni, Valeriu Galeț.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor presupun că porcii s-ar fi infectat după ce un grup de muncitori ucraineni ar fi adus cu ei carne pentru frigărui din țara vecină. Aceștia neagă, însă acest lucru.

De la începutul acestui an, au fost depistate focare de pestă porcină în raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Ceadâr-Lunga și Taraclia.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.