Forfotă mare la frontiera cu România. Tinerii moldoveni care învață peste Prut au luat cu asalt vămile
Embed:
Forfotă mare la frontiera cu România. Tinerii moldoveni care învață peste Prut au luat cu asalt vămile

Sute de elevi și studenți care învață în România pleacă în aceste zile la studii. Din cauza pandemiei, verificările la vamă sunt mult mai riguroase, iar tinerii au fost anunțați că în acest an de învățământ vor fi operate o serie de schimbări. Unii dintre ei nu au mai primit un loc în cămin, iar acum sunt nevoiți să-și găsească chirie.

La Gara de Sud am surprins zeci de elevi și studenți, care plecau spre Cluj-Napoca. Înainte de a se urca în autocar, acestora le-a fost verificată temperatura.


Unii spun că au fost anunțați deja despre schimbările de orar dar și condițiile de cazare.

"Va fi online primul semestru. Acum din păcate noi cei din anul doi, trei, nu am primit cămin din cauza pandemiei, pentru că s-a redus numărul de locuri. Putem sta doar câte doi în cameră, avem doar câteva cămine".


"Ai nevoie de niște acte în plus, sper să nu fie problemă cu carantinarea de 14 zile. Primul semestru cel puțin vor fi online, nu cred că e o problemă, adică nu e obligatoriu să merg la Cluj, dar mai și lucrez. Caut chirie acum când ajung".


"Se va începe în mod normal, cu respectarea distanței sociale într-un laborator mai mare. Au rămas aceleași cămine doar că s-a redus numărul de elevi, acum stăm doar doi în cameră până acum eram câte patru".


Cel mai mult își făceau griji părinții elevilor pentru care acest an este primul petrecut departe de casă.


"Avem actele emise de Ministerul Educației din România că ne permit să însoțim minorii și confirmarea că este admis la liceu. Nu știu, sigur că ne îngrijorăm, vom vedea, sperăm să fie bine".


Administratorii liniilor de transport spun că vameșii români verifică mai riguros toți pasagerii.


"Este o procedură mai riguroasă, se verifică actele personale, plus orice confirmare care atestă scopul călătoriei. În cazul în care există o confirmare că întradevăr părintele merge și în decurs de 24 de ore sau 48 de ore se întoarce înapoi da este permis pentru a-i însoți. Au fost cazuri când părinților nu li s-a permis".


Rectorii universităților din România spun că au întreprins măsuri sporite înainte de începerea anului de învățământ și că monitorizează cu atenție numărul de cazuri de COVID-19 din Republica Moldova. La universitatea "Ștefan cel Mare din Suceava" în acest an își fac studiile în jur de 1000 de studenți din Republica Moldova. Ei au fost împărțiți în două grupuri, care vor studia șapte săptămâni online, iar alte șapte vor merge în campus.


"Aceleași locuri de cazare vor fi folosite de ambele grupuri de studenți, dar în perioade diferite de timp. Poate în anumite camere, nu multe, unde avem patru locuri de cazare în mod obișnuit, acum scădem la trei sau la două. Vor fi asigurate anumite camere pentru cazurile în care sunt semnalate simptome. Intrarea în cămin are loc odată ce prezintă acest test și noi îi decontăm financiar testul nu numai acum, ci și pe parcursul semestrului".


Anul de învățământ în România începe în data de 14 septembrie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.