Fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a obținut cetățenia moldovenească prin declarații false, eliberat din penitenciar
Embed:
Fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a obținut cetățenia moldovenească prin declarații false, eliberat din penitenciar

Fostul deputat român Cristian Rizea, acuzat că a obținut cetățenia moldovenească prin declarații false, a fost eliberat ieri din Penitenciarul 13, după ce i-au expirat cele 180 de zile de arest preventiv. Despre asta ne-a comunicat avocatul lui Rizea, Corina Stratan. Ea a declarat pentru postul nostru de televiziune că Rizea, care a fost condamnat în România pentru corupție, nu poate fi extrădat în țara vecină, pentru că este solicitant de azil în Republica Moldova. Decretul de retragere a cetățeniei sale a fost contestat în judecată. Documentul a fost emis de fostul șef al statului Igor Dodon, iar prima ședință în instanță va avea loc peste zece zile.

Avocatul lui Cristian Rizea afirmă că acesta a fost eliberat duminică, la ora 16.30 și se află acum în Chișinău, cu soția și copilul său. Procuratura Generală nu a confirmat oficial eliberarea lui Rizea. Serviciul de presă nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje. Nici procurorul de caz, Liliana Nani, nu a fost de găsit.

"Eliberarea lui se justifică din punct de vedere juridic, prin prismele normelor de procedură penală, și anume arestul în privința persoanei extrădabile nu poate fi aplicat într-un termen mai mare de 180 de zile. Extrădarea nu a avut loc din motiv că decretul președintelui RM Igor Dodon privind retragerea cetățeniei RM a fost contestat în instanța de judecată și respectiv în procedura cu extrădarea s-a dispus amânarea ședinței de judecată."

Corina Stratan ne-a comunicat că a solicitat actualului președinte al țării, Maia Sandu, să retragă decretul lui Igor Dodon.

"Maia Sandu ca președinte poate să retragă decretul, am făcut o asemenea cerere, însă ne-a comunicat că, deoarece legalitatea acestui decret urmează a fi verificată în instanța de judecată, nu se expune la moment asupra cerinței pe care am făcut-o."

Cristian Rizea mai are un dosar pe rol și chiar dacă nu va fi extrădat, el riscă închisoare în Republica Moldova. Avocatul însă nu ne-a oferit detalii.


"Nu se eschivează de la executarea pedepsei, pentru că pe rolul judecătoriei Chișinău, cu sediul Ciocana, mai există un demers privind recunoașterea sentinței străine. Deci, în cazul în care nu va fi extrădat, el poate executa această pedeapsă în R.Moldova."

Fostul senator român a fost reținut în 3 noiembrie, la Chișinău, de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații. El era dat în urmărire de autoritățile de la București, după ce a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Cristian Rizea s-a refugiat la Chișinău. Despre eliberarea fostului parlamentar PSD Cristian Rizea a scris și presa română. “Gândul” de la București scrie că, în decembrie 2017, Rizea "a fost găsit vinovat de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins de la un om de afaceri 300 000 de euro, o sumă disimulată sub forma a două contracte fictive de împrumut. Banii ar fi fost ceruți în schimbul promisiunii lui Rizea, care ar fi fost îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat și Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități."

Iar Antena 3 precizează că a doua zi după arestarea lui Rizea la Chișinău, “în 4 noiembrie 2020, Ministerul român al Justiției a trimis o cerere de extrădare. Inițial, Rizea a fost de negăsit pentru a fi încarcerat, dar a fost ulterior localizat în Republica Moldova”. Potrivit sursei citate, fostul deputat a reușit să obțină cetățenia moldovenească, ascunzând autorităților de la Chișinău că are calitatea de inculpat și, ulterior, pe cea de condamnat într-o cauză penală. Iar în scurta calitate de cetățean moldovean, Cristian Rizea și-a schimbat numele în Mihai Cristian Luigi.

Portalul "g4media.ro" notează că "la momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, Rizea a tăinuit că din 2015 deținea statut de acuzat în materie penală și că aceste date ar fi dus la respingerea cererii". Respectiv "dobândirea cetățeniei a avut loc contrar legii", iar Procuratura Generală de la Chișinău a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declarații. Cristian Rizea nu se consideră vinovat, ba chiar supărat din cauza acuzațiilor că ar fi obținut fraudulos cetățenia țării noastre, ne-a comunicat Corina Stratan, avocatul lui Rizea.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.