Franța anunță din nou stare de urgență sanitară în Paris, iar alte opt orașe instituie restricții de circulație pe timp de noapte
Embed:
Franța anunță din nou stare de urgență sanitară în Paris, iar alte opt orașe instituie restricții de circulație pe timp de noapte

Franța anunță din nou stare de urgență sanitară în Paris și alte opt orașe și instituie restricții de circulație pe timp de noapte. Măsura vine după ce miercuri, francezii au înregistrat peste 22 de mii de cazuri noi de COVID-19. Starea de ugență va dura patru săptămâni. Președintele Emmanuel Macron dă asigurări că autoritățile nu au pierdut controlul asupra pandemiei și se arată convins că restricțiile vor da roade.

"Nu am pierdut controlul asupra epidemiei, dar suntem într-o situație care provoacă îngrijorare. Asta înseamnă că nu putem rămâne inactivi dar nici nu putem intra în panică. Ne-am învățat lecțiile din primul val, țara noastră a fost lovită dur de pandemie".


Pe lângă Paris, starea de alertă va fi instituită în orașele Marsilia, Grenoble, Montpellier, Toulouse, Saint Etienne, Lille și Lyon. Între orele 21:00 și 06:00 dimineața nu vor activa restaurantele sau alte localuri de agrement, iar francezii nu vor avea voie nici să meargă în vizite. Cei care vor ieși din case în intervalul acestor ore riscă amenzi de 135 de euro, dacă sunt la prima abatere și de 1500 de euro dacă încalcă regimul de urgență în mod repetat. Școlile rămân totuși deschise, iar în timpul zilei, oamenii își vor putea relua activitățile obișnuite. Afacerile care vor avea de suferit în urma instituirii stării de alertă vor fi subvenționate de stat.


"Nu vrem să instituim carantină, dar vrem să reducem contactul între oameni, momentele pe care le petrecem cu oameni care nu sunt din casele noastre, momentele cu prietenii, de interacțiune socială. Aceste momente de conviețuire ne aduc prea aproape uniii de alții, de aceea, ne putem infecta".

Situația pare să se complice și în Germania, care a raportat ieri peste 6 mii de cazuri de infecții cu coronavirus, cel mai mare număr din aprilie, până în prezent. Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri, autoritățile germane au decis ca barurile și restaurantele din zonele unde sunt mai mult de 50 de persoane infectate la 100 de mii de locuitori să se închidă până la ora 23:00. Iar în Țările de Jos a fost instituită carantină parțială, iar autoritățile au decis să închidă cafenelele și restaurantele. De azi, în regiunea Catalonia din Spania, barurile și restaurantele se închid pentru 15 zile, iar Cehia a închis deja școlile și barurile. De vineri noaptea, și Londra înăsprește restricțiile. Locuitorii capitalei britanice nu vor mai putea socializa cu alte persoane, decât cele cu care locuiesc, nici în propria locuință, nici în public. Barurile și restaurantele rămân deschise până la ora 22:00.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.