Fructe și legume cu nitrați, pe tarabele din piețe
Embed:
Fructe și legume cu nitrați, pe tarabele din piețe

Mai multe loturi de legume și fructe au fost nimicite de către specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pe motiv că aveau un conținut sporit de nitrați sau reziduuri de pesticide.

Doar în această săptămână, inspectorii ANSA au distrus 100 de kilograme de roșii care aveau o creștere peste limită de pesticide. Legumele erau crescute într-o seră din Nisporeni.

Echipa noastră a încercat să afle dacă alimentele vândute în piețe sunt sănătoase.

Am realizat un experiment pentru a testa calitatea produselor vândute în piețele din Capitală. Cu ajutorul unui astfel de aparat poate fi testat nivelul de nitrați al fructelor și legumelor. Acest pepene galben, de exemplu, conține aproximativ 111 mg, la un kilogram, cu 21 de unități peste limita admisibilă.

Specialiștii spun însă că rezultatele nu ar trebui să ne îngrijoreze.

"În cazul conținuturilor de nitrați sunt normate doar legumele, fructele nu au norme în legislația națională. În cazul pesticidelor sunt normate atât fructele cât și legumele. În fructe nu e stabilită norma fiindcă nu reprezintă risc pentru sănătatea umană. Reprezintă doar legumele, fiindcă fructele nu acumulează cantități mari de nitrați", a declarat șeful de direcție ANSA, Radu Musteață.

Comercianții din Piața Centrală susțin că produsele sunt testate zilnic înainte să ajungă pe tarabe.

Oamenii spun că aparatele pentru măsurarea nivelului de nitrați sunt prea scumpe, așa că aleg fructele și legumele după aspectul exterior.

Specialiștii ne recomandă să cumpărăm produse alimentare doar din locuri autorizate și să cerem certificate de calitate și proveniență a mărfii.

Sursa Foto: publika.md

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.