Gala Culturii. Cei mai buni oameni de artă au fost premiați aseară
Embed:
Gala Culturii. Cei mai buni oameni de artă au fost premiați aseară

Cei mai buni oameni de artă din țară au fost premiați aseara în cadrul unei gale, organizate de Ministerul Culturii. În total au fost oferite 11 premii în domeniul literaturii, teatrului sau coregrafiei. Pentru aportul pe care l-au adus dezvoltării culturii autohtone, artiștii au primit câte zece mii de lei.

Premiile au fost acordate într-o atmosferă deosebită, asigurată de orchestra "Folclor", dirijată de Petre Neamțu, iar artiștii au oferit un mic spectacol.

În domeniul artei teatrale, premiul a fost acordat regizorului Alexandru Cozub, pentru spectacolul "Casa Mare", după opera lui Ion Druță.

"Sunt onorat să primesc acest premiu. Pentru noi este îmbucurător că acest spectacol, într-adevăr, se joacă cu sălile pline", a afirmat regizorul, Alexandru Cozub.

Criticul literar Mihai Cimpoi și scriitorul Iulian Filip s-au învrednicit de premii în domeniul literaturii. Primul pentru publicarea volumului "Dicționar de teorie și critică literară", iar al doilea pentru cartea "Nuca lui Newton".

"E un îndemn pentru a mai sta la masa de scris, pentru a mă apleca asupra valorilor noastre clasice și contemporane, fiindcă numai și numai valorilor ne vor salva", a declarat criticul literar, Mihai Cimpoi.

"E o senzație de satisfacție, de împlinire, verifici încă o dată ceea ce intuiai că e de calitate", a spus scriitorul, Iulian Filip.

Ambasada României la Chișinău a fost premiată pentru conservarea culturii naționale în contribuția la restaurarea sălii cu orgă, a teatrului "Bogdan Petriceicu Hașdeu", dar și a Muzeului Național de Artă al Moldovei.

"Acest gest, pe de o parte, ne onorează, pe de altă parte, ne obligă să continuăm pe aceeași linie groasă, pentru că, prin tot ceea ce facem, vrem să contribuim la consolidarea instituțiilor democratice ale Republicii Moldova", a specificat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Un moment deosebit l-au oferit actorii Iurie Gologan și Daniela Burlacu cu un fragment inspirat din opera eminesciană.

Ministrul Culturii Monica Babuc a spus că va susține și în continuare personalitățile care contribuie la valorificarea culturii naționale.

"Orice creator muncește, bineînțeles, din îndemnul inspirației sale, dar are nevoie de recunoștința efortului său și, mai ales, când acest efort este unul răsunător", a precizat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Gala premiilor în cultură este organizată pentru al treilea an consecutiv.

Sursa Foto: publika.md

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.