Autoritățile au instituit stare de urgență din cauza crizei de gaze naturale
Embed:
Autoritățile au instituit stare de urgență din cauza crizei de gaze naturale

Moldova a intrat în stare de urgență până în 20 noiembrie, din cauza crizei de gaze naturale.
55 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate au aprobat propunerea Guvernului.


Premierul Natalia Gavrilița a explicat că presiunea în sistemul de alimentare cu gaze a scăzut la limita critică, iar țara noastră trebuie să caute de urgență surse alternative de unde să cumpere gaze. Potrivit prim-ministrului, din 13 octombrie, când a fost instituită stare de alertă, Moldovatransgaz și Moldovagaz au avut la dispoziție 10 zile pentru a rezolva situația.

Nu au reușit însă în această perioadă de timp să soluționeze, cu forțele proprii problema asigurării cu gaze naturale, așa că cele două companii care asigură furnizarea gazelor naturale pentru țara noastră, au solicitat implicarea Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționale.

Ultima a constatat că e nevoie de a declara stare de urgență. Potrivit premierului, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, țara noastră va accesa surse de alternativă. Gavrilița nu a spus însă ce volum de gaze vrea să cumpere Moldova din aceste surse și nu a oferit detalii despre câți bani este gata să aloce statul în acest sens.

Opoziția a fost împotriva introducerii stării de urgență și a criticat Guvernul precizând că s-a implicat prea târziu în procesul de negocieri.

''Nu negociem pe ascuns interesul național. Mesajul meu către cetățeni rămâne același, Moldova va avea gaz natural. ''

Opoziția nu a susținut instituirea stării de urgență. Deputații au spus că proiectul prezentat de prim-ministrul Natalia Gavrilița nu oferă nicio soluție pentru criză.

”Deodată mi-am amintit cuvintele lui Crîlov: ”Попрыгунья Стрекоза/Лето красное пропела;/Оглянуться не успела,/Как зима катит в глаза…” Cel mai probabil le-ați învățat. Sunteți destul de încrezătoare și din prima se înțelege că nu ne spuneți chiar tot și sunteți gata să procurați gaze la orice preț doar ca să nu fie direct din Rusia.”


”Noi suntem în negocieri foarte pragmatice, rezonabile cu Gazprom-ul. Ne dorim un contract rezonabil pe termen lung. În același timp noi nu vrem să ne trezim în ultima zi și să observăm că nu avem suficient și să fim nevoiți să luăm decizii care nu sunt în favoarea și în beneficiul cetățenilor.”

Socialistul Vasile Bolea a întrebat dacă vor fi cumpărate gaze și pentru locuitorii din stânga Nistrului. Recent, liderul proclamat al regiunii transnistrene a declarat că datoria pentru gaze este de aproximativ 7 miliarde de dolari.


“BOLEA: - Întreg teritoriul țării pentru dvs este doar malul drept sau și malul stâng al Nistrului? GAVRILIȚA: - Teritoriul întregii țării pentru noi înseamnă Republica Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internațional. Vom furniza gaze, acolo unde pentru gaze se va plăti.”


Premierul Natalia Gavrilița nu le-a spus deputaților ce volum de gaze vrea să cumpere din surse alternative și câți bani vor fi alocați în acest sens.


„BURDUJA: - Noi am vrut să înțelegem, o cantitate va fi procurată la prețul de piață atât, cealaltă cantitate din altă sursă alternativă, țara X va fi, prețul va fi atât, în total volumul va fi asigurat cu așa o sumă. GAVRILIȚA: - Azi am cerut oferta, o să avem propunerile, o să le examinăm și vom putea spune la cel mai mic preț cumpărăm din Polonia sau cumpărăm de la Gazprom la prețul mic pe care l-au oferit.„

Deputatul Grigore Novac i-a îndemnat pe cei de la Guvernare să-și asume responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă.


"Văd că colegii dumneavoastră din PAS mai bat din când în când din palme. Băteți, stimați colegi, când vor îngheța mâinile o să vă prindă bine, v-ați încălzi oleacă. S-au agitat, au uitat oleacă să vă aplaude. Doamna prim-ministru, cer scuze din partea lor."


"Ceea ce faceți voi azi în plenul Parlamentului nu e departe de trădare de țară. Ceea ce ar fi trebui să faceți astăzi e să dați dovadă de demnitate și să luați niște decizii în interesul poporului Republicii Moldova, dar nu în interesul propriului kuliok. "


"Consider că nu trebuia să fie luări de cuvânt și poate doar să ne limităm la câteva întrebări care să fie puse de deputați competenți. Și în decurs de cel mult jumătate de oră să punem la vot și să permitem Guvernului să acționeze."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.