Guvernarea, acuzată de încălcare crasă a Legii cu privire la ajutorul de stat, avantajând Termoelectrica
Embed:
Guvernarea, acuzată de încălcare crasă a Legii cu privire la ajutorul de stat, avantajând Termoelectrica

Mecanismul propus de Guvern pentru achitarea datoriilor față de Gazprom aparent încalcă cras Legea cu privire la ajutorul de stat.
Este opinia fostului vicepreședinte al Parlamentului, ex-deputatul Platformei DA Alexandr Slusari.
Acesta precizează că schema de alocare a mijloacelor financiare bugetare și cesiunii datoriilor avantajează Întreprinderea de Stat Termoelectrica.
În acest mod, Slusari a atrage atenția că se denaturează concurența.


"Cel puțin, era necesar ca Guvernul să notifice din timp și să ceară acordul de la Consiliul Concurenței. Apropo, în 2014, garanțiile de stat pentru cele trei bănci erau eliberate, la fel, fără acordul Consiliului Concurenței și ulterior a fost confirmat că eliberarea a avut loc contrar prevederilor legii cu privire la ajutorul de stat", a precizat fostul deputat Alexandr Slusari într-un comunicat.În același timp socialiștii acuză guvernarea de iresponsabilitate totală în ceea ce privește datoria сurentă a Moldovagaz către Gazprom. Într-un comunicat, PSRM atenționează că cetățenii riscă să înghețe în locuințe din cauza lipsei de atitudine a Executivului. Asta deși autoritățile centrale ar fi fost informate preventiv despre factura de 74 de milioane de dolari americani, care trebuia achitată până la 20 noiembrie.

Socialiștii afirmă că această iresponsabilitate echivalează cu "o crimă față de popor, greu de înțeles în condițiile în care s-a știut despre existența acestor probleme, de ce Guvernul nu a mișcat din deget pentru a identifica o soluție", afirmă cei din PSRM.
Formațiunea precizează că Guvernul a fost avertizat la începutul lunii noiembrie de administrația "MoldovaGaz" că trebuie găsită o soluție rapidă pentru achitarea plăților curente și că Executivul a avut timp suficient să rezolve problema până la 20 noiembrie.
În același context, fostul prim-ministru Ion Chicu declară că Guvernul este cel care a provocat această criză și tot el trebuie să o rezolve. Starea de urgență în energetică a expirat acum câteva zile, dar Guvernul nu a întreprins nimic, amintește Chicu.

"Nu mai este necesar să mai meargă o dată cu instituirea stării de urgență. După cum am spus, mâine se convoacă Guvernul, Parlament, se votează o lege specială, inclusiv rectificarea bugetului pentru 2021. Bani, slavă Domnului, avem, inclusiv cei 236 de milioane de dolari pe care i-am primit de la Fondul Monetar Internațional."


Iar liderul Partidului Șor, Ilan Șor, într-o postare pe facebook, a îndemnat partidul de guvernare și ceilalți actori politici să uite de toate divergențele și să facă un front comun.


"Le transmit celor de la PAS și celor care guvernează țara: oameni buni și nebuni și de care mai sunteți, opriți-vă! Că o să ruinați cu totul această țară. Haideți să vedem cum rezolvăm problema. Să constituim urgent o celulă de criză, din care să facă parte toate partidele parlamentare, să invităm experți și oameni competenți și să analizăm atent problema privind asigurarea cu gaze naturale pentru a o rezolva odată și pentru totdeauna."

Iar președintele Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, îi reproșează ministrului Infrastructurii Andrei Spînu că a tăcut și nu a anunțat că Moldovagaz trebuie să achite un avans de 50 la sută pentru noiembrie, dar nu ar avea cu ce.

"Foarte bine știați, când ați fost la Moscova și ați semnat Protocolul. Bilanțul "Moldovagaz" arată urât la partea de pasive, cu datorii mari. E clar că Moldovagaz avea probleme de lichiditate", a comentat Mariana Durleșteanu.
Ea a adăugat că speră ca datoriile să nu fie plătite din taxele și impozitele achitate de cetățeni și-l avertizează pe Spînu că riscă să pășească pe un câmp minat, cu urmări neplăcute pe viitor.

Totodată, într-o postare făcută pe Facebook, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, pune la îndoială competența ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Și asta pentru că în protocolul semnat anterior cu Gazprom, Guvernul și-a asumat obligația să achite mijloace suplimentare pentru a plăti gazele cumpărate în octombrie și noiembrie, dar nu și-a onorat angajamentul luat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.