Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru 2022 în variantă finală
Embed:
Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru 2022 în variantă finală

Guvernul a aprobat astăzi proiectul bugetului de stat pentru 2022 în variantă finală. Potrivit documentului, care urmează să ajungă pe masa deputaților, veniturile la bugetul de stat vor constitui anul viitor peste 50 de miliarde lei, iar cheltuielile peste 65 de miliarde de lei.  Potrivit Guvernului, deficitul bugetar va fi acoperit în mare parte din fonduri externe. Totodată, executivul a votat și Bugetul Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, dar și cel al asigurărilor sociale. Colega mea, Rodica Bilețchi, a studiat documentele și ne oferă toate cifrele.

Potrivit proiectului de lege, VENITURILE bugetului de stat pentru 2022 constituie peste 50 de miliarde de lei, în creștere cu 9,2 la sută față de 2021. Pe partea de cheltuieli, documentul prevede 65,2 miliarde de lei. Acestea au crescut cu peste 7,5 miliarde de lei față de suma care a figurat la acest capitol în 2021.
Deficitul de 15,1 miliarde de lei urmează să fie acoperit din surse externe, dar și interne. Guvernul speră să obțină o parte dintre banii necesari din vânzarea și privatizarea patrimoniului public.

Cabinetul de miniștri a aprobat și proiectul Bugetulului asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2022.
Astfel domeniul, de altfel unul prioritar în pandemie, va avea venituri și cheltuieli de peste 12 miliarde de lei. Acesta înregistrează o creștere de 10,3 la sută față de 2021 la capitolul venituri, iar cheltuielile vor crește cu 8,3 la sută.
Potrivit documentului, prețul poliței de asigurare medicală obligatorie rămâne neschimbat. Aceasta va costa 4056 de lei.

Iar Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, prevede venituri și cheltuieli în sumă de 31,2 miliarde de lei.
Acesta a crescut cu 3,7 miliarde de lei față de anul curent.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.