Guvernul cere rezivuirea sumei cerute de CEC pentru alegeri. Ciocoi: Suma de 125 de milioane de lei este prea mare
Embed:
Guvernul cere rezivuirea sumei cerute de CEC pentru alegeri. Ciocoi: Suma de 125 de milioane de lei este prea mare

Sunt sau nu bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate?
Premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, a declarat că suma de 125 de milioane de lei cerută de Comisia Electorală Centrală pentru scrutinul din 11 iulie este prea mare și trebuie revizuită.
Ciocoi susține că există riscul ca Fondul de rezervă, de unde ar urma să fie alocați banii, să rămână fără niciun leu, în condițiile în care acum Fondul dispune de 98 de milioane de lei.
Declarațiile au fost făcute de prim-ministru la un post privat de televiziune.

"Ca un prim-ministru interimar responsabil, nu pot lăsa Guvernul cu cifra zero, zero, pe Fondul de rezervă. Le-am propus celor de la CEC să transferăm banii în tranșe, 56 - 60 de milioane, ca să înceapă activitatea de desfășurare a alegerilor, iar ulterior noi să vedem de unde mai putem strânge câte ceva. Cimil a zis că vrea să aibă siguranța că Guvernul achită integral sau mai bine deloc."


Contactat telefonic, președintele CEC, Dorin Cimil, ne-a spus că nu se ia în calcul vreo revizuire a bugetului. El a declarat că devizul de cheltuieli pentru alegeri s-a format de comun acord cu membrii CEC.Șeful statului, Maia Sandu, a declarat că solicitarea de a aloca această sumă este una absolut legală, iar Guvernul nu are decât să găsească resursele necesare.


"În decret, lucrurile sunt scrise foarte clar și această solicitare este legală și este obligația Guvernului să aloce acești bani."

Liderul PSRM, Igor Dodon, este de altă părere.


"Bani în buget nu sunt pentru ei. Aceste 125 de milioane, pe care le solicită CEC, în bugetul de stat nu sunt. Maia Sandu a scris recent o scrisoare Guvernului și a cerut categoric ca toți banii din rezerva de stat să fie alocați pentru alegeri. Doamna președinte nu are așa atribuții să ceară, categoric!"


Iar președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a declarat la un post privat de televiziune că ezitarea de a aloca bani pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie, poate fi considerat drept sabotaj.


"Curtea a spus că sunt condițiile întrunite pentru dizolvarea Parlamentului, președintele a semnat decretul, resurse sunt, doar rea intenție și sabotare poate fi calificat un eventual refuz. Banii sunt identificați, ei știu și noi știm că ei știu care sunt sursele și de unde pot fi luați acești bani și eu foarte mult sper că la proxima ședință a Guvernului vor fi alocate, va fi adoptată decizia."


Fostul premier, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, a declarat în cadrul unei emisiuni că, de fapt, există soluții pentru a organiza alegerile parlamentare anticipate, fără a goli Fondul de rezervă.


"Inițial pot fi alocați din Fondul de rezervă bani pentru primele cheltuieli necesare pentru alegeri, este vorba despre aproximativ 40-45 de milioane de lei, deja după alegeri, noul Parlament poate face rectificarea bugetului și deja să aloce suma de bani de care mai este nevoie 70-80 de milioane către Comisia Electorală Centrală. "


La ultimele alegerile parlamentare din anul 2019, Guvernul a alocat pentru desfășurarea scrutinului 100 de milioane de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.