Igor Dodon îl acuză pe șeful Degelației Europene la Chișinău, Peter Michalko, de standarde duble
Embed:
Igor Dodon îl acuză pe șeful Degelației Europene la Chișinău, Peter Michalko, de standarde duble

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, este acuzat de președintele PSRM, Igor Dodon, de standarde duble. Liderul socialiștilor s-a referit la recentele declarații făcute de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, cu privire la propunerea candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru. Potrivit lui Igor Dodon, dacă cei 54 de deputați ar fi susținut partidele pro-europene, atunci nu ar fi urmat o reacție atât de dură din partea partenerilor occidentali. Șeful Delegației UE, Peter Michalko, nu a comentat deocamdată aceste afirmații.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a scris pe canalul său de Telegram că este sigur că în cazul în care aceiași deputați la care face referire Peter Michalko, menționând că aceștia figurează în raportul Kroll, ar fi susținut așa-numitele partide pro-europene și pe Maia Sandu și ar fi format o majoritate parlamentară situațională, la fel cum s-a întâmplat în vara anului trecut, atunci partenerii occidentali de dezvoltare ar fi tăcut și nimic nu i-ar fi deranjat. "Oare avem standarde duble? Nu poate fi așa ceva într-o societate democratică europeană", - a mai scris Igor Dodon.

Am trimis o solicitare către Delegația UE la Chișinău pentru a obține un comentariu din partea lui Peter Michalko. Într-un mesaj, reprezentanții delegației au confirmat recepționarea solicitării și au promis să revină cu un răspuns.

Vineri, 19 februarie, liderului Partidului "ȘOR", Ilan Șor, l-a acuzat pe șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, de faptul că acesta și-ar permite să se implice direct în treburile interne ale țării noastre. Șor l-a criticat pe șeful Delegației UE pentru declarația sa despre faptul că este îngrijorătoare situația atunci când în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului sunt implicate persoane care au participat la frauda bancară. Ilan Șor susține că acțiunile și declarațiile lui Peter Michalko contravin statutului său de diplomat și încalcă grav prezumția nevinovăției. Drept dovadă că Michalko ar controla alți politicieni, Șor atrage atenția că declarații similare cu cele ale diplomatului european au fost făcute de către liderul Partidului Democrat, Pavel Filip.

Vineri, am trimis o scrisoare către Delegația UE în Republica Moldova, pentru a solicita o reacție de la Peter Michalko la acuzațiile lansate de Șor, dar deocamdată nu am primit un răspuns. De asemenea, am solicitat o reacție și de la Pavel Filip, care ne-a scris într-un mesaj că "acuzațiile care i se aduc după întâlnirea cu ambasadorul UE Peter Michalko, alături de atacul furibund la adresa șefului delegației UE, arată clar că vectorul european încă mai trebuie apărat și protejat de cei care își doresc ca țara să se scufunde spre corupție și obscuritate."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.