Igor Dodon propune introducerea sistemului electoral mixt la următoarele alegeri parlamentare
Embed:
Igor Dodon propune introducerea sistemului electoral mixt la următoarele alegeri parlamentare

Șeful statului cere coaliției de guvernare să renunțe la proiectul privind introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare, în favoarea sistemului electoral mixt. În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a declarat că va discuta despre sistemul mixt de vot cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene acreditați la Chișinău și cu alți parteneri ai țării noastre. În replică, Partidul Democrat a anunțat că regretă lipsa de dialog a șefului statului și a calificat inițiativa lui drept un truc politic.

"Propunem ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, 50 pe circumscipții. Cel puțin jumătate din circumscripții, 25 de procente, trebuie să fie oferite pentru diasporă și pentru Transnistria. Doar 25 de circumscripții - în restul teritoriului Republicii Moldova. Încă odată să fie clar, 51 deputați pe liste de partid. 25 de deputați diasporei si Transnistriei. Și restul 25, în caz dacă rămân 101 de deputați pe circumscripții în interiorul țării", a afirmat președintele țării, Igor Dodon.

Igor Dodon mai propune ca cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului să voteze în secțiile deschise în localitățile controlate de Chișinău. De asemenea, președintele își dorește ca diaspora să aibă posibilitatea să voteze pe parcursul a două zile, iar numărul secțiilor din străinătate să fie stabilit în baza datelor oficiale, prezentate de instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni.

La scurt timp după declarația lui Igor Dodon, socialiștii și-au reiterat poziția privind inadmisibilitatea introducerii votului uninominal. Conducerea PSRM s-a convocat pentru a discuta despre inițiativa președintelui.

Iar Partidul Democrat a anunțat că regretă lipsa de dialog a șefului statului și a socialiștilor și a calificat inițiativa acestora drept un truc politic. Potrivit PDM, ei au venit cu o propunere doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate.

Democrații cred că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament. Timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate, la care au participat ONG-uri, sindicate, organizații ale minorităților etnice, partide politice, experți electorali și reprezentanți ai instituțiilor statului.

Potrivit PDM, argumentele în favoarea votului uninominal le-au fost prezentate într-o dezbatere și partidelor de opoziție, în timp ce oponenții au folosit, pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii.

În același timp, au fost colectate 800 de mii de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Moldova. Democrații au declarat că sunt deschiși să discute inclusiv cu partidele și reprezentanții societății care propun sistemul mixt.

Ei susțin că unele partide se opun schimbării actualului sistem electoral, pentru că politicienii își doresc, în continuare, să ajungă în Parlament, ascunși după liste și să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați.

Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost înregistat în Parlament de către PDM în luna martie  și a fost transmis spre examinare Comisiei de la Veneția.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.