Igor Dodon renunță la funcția de președinte al PSRM și la mandatul de deputat (VIDEO)
Embed:
Igor Dodon renunță la funcția de președinte al PSRM și la mandatul de deputat (VIDEO)

Igor Dodon renunță la funcția de președinte al PSRM și la mandatul de deputat. El și-a anunțat retragerea astăzi, în cadrul unui briefing, și  a precizat că mai conduce partidul până în decembrie, când va avea loc Congresul politic al PSRM, iar cererea de depunere a mandatului o va prezenta la secretariatul Parlamentului. Igor Dodon a spus și ce va face mai departe: va conduce Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor.


Igor Dodon a declarat că a propus Partidului Socialiștilor să treacă la o nouă formulă de conducere. PSRM va fi condus de un organ colegial, format din 5 membri ai Comitetului Executiv, din rândul cărora va fi ales secretarul executiv al partidului. Decizia va fi luată la congresul din 18 decembrie.

"Peste două luni, dacă se vor vota la congres aceste modificări, nu va exista funcția de președinte al Partidului Socialiștilor. Va fi un organ colegial, organ executiv care va alege un secretar executiv. Eu am propus să fie un număr de 5 membri în organul executiv, dar congresul deja va decide."

Igor Dodon ar putea deveni președinte de onoare al Partidului Socialiștilor.

"Colegii mi-au propus să rămân în continuare cel puțin președintele de onoare al Partidului Socialiștilor. Decizia o va lua congresul."

Dodon a renunțat la mandatul de deputat.

" Eu știu că unii acum se bucură sau se scârbesc. Dar eu, dacă sincer, nu văd sensul să rămân în acest Parlament, consider că pot fi mai eficient în altă funcție. Eu consider că rolul meu ca lider de opoziție va fi unul mult mai activ în afara Parlamentului, cu o agendă o sută de procente populară, din casă în casă, din sat în sat. "

Politicianul spune că nu are nevoie de imunitate parlamentară.

"Nu mă tem de nimic, nu am de ce mă teme. Încă o să vedem care pe care. În momentul în care m-am dezis de mandatul de deputat, poftim. Vreți să luptăm? Vreți să începeți dosare politice? Începeți și o să vă arăt cum se luptă. O să vedem la cine e mai tare caracterul. "

Igor Dodon nu pleacă cu totul din partid și se va implica în activitatea PSRM pentru ca formațiunea să ajungă din nou la guvernare.

" Noi am învins de 2 ori în alegeri parlamentare, în 2014 și 2019, am avut cea mai mare fracțiune. Noi am învins în 2016 la prezidențiale, noi am asigurat votarea unui președinte de Parlament socialist, am asigurat numirea în funcția de prim-ministru a unui reprezentant din partea fracțiunii PSRM."

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale de anul trecut în fața Maiei Sandu. Totodată, PSRM nu mai este cea mai mare fracțiune din Parlament. În 2019, Partidul Socialiștilor a acumulat 35 de mandate, iar la anticipatele din vară, cu 3 mai puține.
Igor Dodon a fost reales în funcția de președintele al PSRM în decembrie 2020. El a mai condus partidul din 2011 până în 2016, când a fost nevoit să renunțe la funcție, după ce a fost ales șef de stat.
După briefing, Igor Dodon nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Cel care i-ar putea lua locul lui Igor Dodon în Parlament este colegul său de partid, Adrian Lebedinschi, care este următorul în lista electorală a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. El a făcut parte și din Legislatura precedentă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.