Igor Dodon: Republica Moldova nu își poate permite în acest moment un lockdown total
Embed:
Igor Dodon: Republica Moldova nu își poate permite în acest moment un lockdown total

Guvernul Republicii Moldova ar putea achiziționa un milion de doze de vaccin anti Covid 19, iar sursele financiare au fost deja identificate. Anunțul a fost făcut de premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul unei ședințe convocate la Parlament.

În cadrul ședinței la care au participat președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi, dar și secretari de stat de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, Aureliu Ciocoi a informat că în cel mai scurt timp vor demara procedurile necesare pentru procurarea vaccinurilor. Între timp, președintele PSRM, Igor Dodon susține că în țară ar trebui înregistrate toate vaccinurile atât din Est și cât și din Vest și oferite gratuit populației pentru administrare benevolă. Totodată, potrivit politicianului, Republica Moldova nu își poate permite în acest moment un lockdown total.

"Aceasta va afecta activitatea agenților economici, va afecta businessul. Dar dacă închidem activitățile economice atunci se pune pe burtă tot absolut, inclusiv și bugetul de stat și pensiile și salariile. O să recomand colegilor din Parlament atunci când vor avea discuții cu Guvernul să nu admitem la această etapă un lockdown total".

Totuși, politicianul nu exclude și instituirea unei stări excepționale.

"Stare de situație excepțională poate fi declanșată atât în legătură cu Covid, dar mai este un punct în caz că nu se pot asigura îndeplinirea normelor constituționale și a legilor și noi suntem în situația aceasta și atunci se poate de declarat situație excepțională".

Dodon a mai precizat că elevii claselor primare trebuie să meargă la școală și să nu facă lecțiile online, deoarece asta le-ar crea dificultăți suplimentare părinților. Anterior, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că este posibil ca Executivul să se adreseze Parlamentului privind declararea stării de urgență așa cum a fost primăvara trecută.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.