ÎN MEMORIA LUI IURI GAGARIN: În parcul Ștefan cel Mare a fost instalată o placă comemorativă
Embed:
ÎN MEMORIA LUI IURI GAGARIN: În parcul Ștefan cel Mare a fost instalată o placă comemorativă

Acum 60 de ani, pe 12 aprilie 1961, nava cosmică «Vostok» cu un om la bord a efectuat primul zbor în spațiu din istoria omenirii. Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în Cosmos. Zborul a durat 108 minute, iar cuvântul «Поехали!», pe care l-a rostit la start, a devenit o carte de vizită a cosmonautului sovietic.

Echipajul Stației Spațiale Internaționale a felicitat toți locuitorii Planetei cu Ziua Cosmonauticii. Astronauții au menționat că Gagarin a dat startul unei noi ere.


"- Dragi prieteni, vă salutăm de pe Stația Spațială Internațională!
- Exact acum 60 de ani, pe 12 aprilie, s-a produs un eveniment, care a marcat istoria mondială. Nava cosmică cu un om la bord a părăsit Pământul și pentru prima dată a efectuat un zbor pe orbită, iar cel care a îndrăznit să pornească în spațiu, Iurii Gagarin, este concetățean de-al nostru."


Evenimentul a fost marcat și la Chișinău. În Grădina Publică Ștefan cel Mare a fost instalată o placă comemorativă lângă platanul sădit chiar de Iuri Gagarin în 1966.


"Iurie Gagarin a vizitat tara noastră între 8 și 10 octombrie 1966. Mii de moldoveni s-au adunat să-l vadă, iar cei mai norocoși chiar au reușit să-l atingă sau să facă o poză cu primul om care a pășit în spațiul cosmic. În timpul vizitei el a plantat mai multi copaci, iar unul dintre ei este platanul lui Iurie Gagarin din Grădina Publică Ștefan cel Mare".

Producătorul și scenaristul Grigore Cușnir avea 25 de ani când l-a văzut în carne și oase pe astronautul Iurie Gagarin. Eroul Uniunii Sovietice a fost primit la Chișinău cu ropote de aplauze, mai ales de către tineri.


"El spunea întotdeauna, eu sunt ca toți voi. Oricine putea să fie în locul meu, eu am avut noroc. El sublinia că nu s-a gândit că o asemenea glorie mondială o să cadă asupra lui. Asta a fost o întâlnire de neuitat, de neuitat. Toți doreau să devină astronauți, era ceva romantic, era tehnologia de vârf ".


Iurie Gagarin a stat trei zile în Moldova. Timp în care a reușit să viziteze mai multe școli și cramele de la Cricova. El s-a întâlnit cu mii de tineri moldoveni pe Stadionul Republican.


"A fost o sărbătoare pentru tot Chișinăul, toată lumea s-a străduit să ajungă pe străzile pe care a mers Gagarin. Stadionul Republican era arhiplin, nu aveai pe unde trece, toți doreau să îl vadă. Era însoțit de o armată de echipe de filmare, corespondenți, totul a fost filmat".


Gagarin a participat chiar și la o nuntă organizată la casa de cultură de la Cojușna.


"Gagarin a lăsat tot protocolul și s-a alăturat nuntașilor. A dăruit mirilor un covor. Toate florile pe care le primise le-a oferit miresei și i-a spus "toate florile din lume astăzi sunt pentru tine".


În ajunul Zilei cosmonauticii, sărbătorită în data de 12 aprilie, o vinărie din Moldova a organizat o expoziție inedită. Administrația fabricii de vin a invitat un colecționar, care a expus vizitatorilor diverse costume, poze și pachete cu mâncare pentru astronauți.


"Sunt expuse 800 de obiecte, inclusiv, fotografii originale. Sunt expuse 120 de fotografii, care sunt un cadou trimis de către comandantul unei nave cosmonautice. Sunt executate de dânsul personal, din cosmos."


Primul zbor în spațiu a avut loc în data de 12 aprilie 1961. Iurie Gagarin a efectuat pe orbită o rotație completă în jurul Pământului. Călătoria a durat o oră și 48 de minute.


Cu această ocazie, Poșta Moldovei în parteneriat cu Uniunea Filateliștilor din Republica Moldova au pus în circulație o ștampilă poștală specială „Iurie Gagarin – 60 de ani de la primul zbor în spațiu”. Totodată, instituția a emis o carte poștală ilustrată, dar și o marcă poștală personalizată.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.