În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici. Cum explică specialiștii fenomenul bizar
Embed:
În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici. Cum explică specialiștii fenomenul bizar

În plină iarnă, pe câmpurile din Moldova au răsărit primele urzici de primăvară. Specialiștii au o explicație pentru acest fenomen bizar - temperaturile deosebit de blânde pentru această perioadă a anului. 

În satul Butuceni din raionul Orhei, localnicii au rămas suprinși să descopere pe câmpuri plantele care, de obicei, răsar primăvara.

"Noi strângem prin postul paștelui, asta era martie, aprilie, dar nu, așa devreme niciodată nu am apucat în viața noastră", a zis administratoarea agropensiune Olesea Cojocaru.

Primele urzici au fost deja incluse în meniurile unor agropensiuni de la Orheiul Vechi. Bucătarii prepară din ele sosuri delicioase, după o rețetă specială.

"Prăjim ceapa un pic o călim, apoi punem o lingură de făină. Adăugăm o cană cu apă de la sucul de urzici, apoi după ce ea se coagulează ca sos, punem urzica să se fiarbă, o sărăm după gust, și la urmă punem usturoiul", a spus administratoarea agropensiune Olesea Cojocaru.

Specialiștii în botanică spun că, în ciuda faptului că au răsărit mai devreme, primele urzici din 2018 sunt la fel de bogate în substanțe nutritive.

"Ele se dezvoltă de regulă pe terenuri foarte bine îngrășate, unde apele freatice sunt aproape, pe malul râurilor, acolo unde este mult humus. Totuși cred că perioada estivală, a urzicilor va fi la începutul lunii martie, luna aprilie", a spus botanistul Lilia Chisniceac.

Potrivit specialiștilor, urzicile pot preveni și trata anemia și ajută la detoxifierea organismului.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.