În raionul Briceni, Prutul s-a umflat cu 9 metri peste nivelul acceptabil și a inundat grădini și imașuri
Embed:
În raionul Briceni, Prutul s-a umflat cu 9 metri peste nivelul acceptabil și a inundat grădini și imașuri

Potop în nordul țării. În localitățile Drepcăuți și Lipcani din raionul Briceni, mai mulți locuitori au fost evacuați din propriile case pentru a preveni pericolul inundațiilor. Iar livezile și grădinile au fost înghițite de apele râului Prut, nivelul cărora a crescut cu aproape nouă metri. Localnicii sunt disperați și se tem că ar putea pierde tot ce au agonist pe parcursul vieții. Din fericire, apa a început să se retragă și a scăzut cu aproape 30 de centimetri. Situația ese alarmantă și în municipiul Ungheni, unde nivelul apei din Prut a crescut cu aproape șase metri. Autoritățile locale au întărit digurile, pentru a preveni pericolul de inundații.

Sorina Brega din satul Drepcăuți are câteva vite și își întreține familia din banii pe care îi face din vânzarea laptelui și a brânzei. Acum, femeia nu știe cu ce va hrăni vacile, întrucât pășunile au fost înghițite de ape.

"Noi tot avem animale, grădini, totul a înecat. Ce să-i facem, asta e, lumea de ar fi mai bună poate ar fi mai bine, dar așa. Grădina este totul pe vale, totul a indundat, nu mai avem pășune pentru animale."

Cu frica în sân trăiesc și alți localnici. Aceștia spun că nivelul apei din Prut a crescut brusc.

"Aici este imaș, mai încolo sunt terenuri agricole, toate sunt în ape acum. Agricultura nu cred că o să fie posibil de salvat."

"Acolo erau terenuri agricole, după livadă, aici sunt imașuri doar. Aseară m-am uitat, noaptea, nu era deloc apă, nici nu se vedea, dimineață când m-am uitat, la ora 06:00, era multă, asta e."

"Sunt inundate livezi, grădini. Suntem bucuroși că în casele oamenilor apele nu au intrat, sperăm să nu ajungem la așa ceva. Am evacuat animalele, în limita posibilităților, persoanele în vârstă au fost atenționate despre pericol, suntem atenți, să nu fie mai rău de atât

Hectare întregi de pășuni și terenuri agricole au fost inundate și la Bălți. Angajații unei fabrici de lactate din oraș spun că activitatea întreprinderii va fi afectată.

"Cu Dumnezeu nu poți să te lupți. Problema dată tare mult ne afectează, deoarece vedeți că....tot acest teren era pășune, vacile acum nu au unde paște."

Iar la Lipcani, cinci familii au fost evacuate din case, întrucât există riscul de a fi inundate.

" În prezent, nivelul apei în râul Prut a crescut cu nouă metri și 80 centimetri, nu avem pericol de inundații a locuințelor oamenilor. Avem 12 case aflate în zona de risc, în patru case nu locuiește nimeni, în alte opt sunt oameni. Ieri dimineața am convocat Comisia pentru situații excepționale, am repartizat atribuțiile, cine și cu ce se va ocupa în caz de inundații."

Localnicii își aduc aminte de inundațiile puternice din 2008, atunci când mii de case au fost inundate, zeci de animale s-au înecat, iar livezile și grădinele au fost înghițite de ape.

"În anul 2008 a fost un potop, străzile erau inundate complet, iar oamenii au fost nevoiți să plece cu totul din acea zonă. Oamenii povesteau că abia de au reușit să-și ia documentele din casă, să iasă, în cinci minute așa un val de apă că aproape i-au înghițit."

Codul portocaliu de inundații pe râul Prut este valabil în nordul țării până în data de 29 iunie. În raioanele Edineț și Briceni, acesta s-a revărsat în luncă dar și pe unele terenuri agricole. În zonele unde apa a avansat spre case, oamenii au fost evacuați iar situația este monitorizată de salvatori și autoritățile locale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.