În vânzare au apărut primele ciuperci de toamnă. Specialiștii avertizează despre riscurile procurării acestora din locuri neautorizate
Embed:
În vânzare au apărut primele ciuperci de toamnă. Specialiștii avertizează despre riscurile procurării acestora din locuri neautorizate

Au apărut în vânzare primele ciuperci din toamna aceasta. Comercianții le scot la ieșirea din păduri, pe margine de drum. Pentru o parte dintre ei ciupercile sunt o sursă de venit, pentru alții - o pasiune. Recunoașterea ciupercilor comestibile și distingerea lor de cele otrăvitoare contează cel mai tare, de altfel e pusă în joc sănătatea oamenilor, avertizează specialiștii.

Pentru soții Papanaga din Capitală culesul ciupercilor este o pasiune, moștenită de la părinți, de la care au și preluat anumite tehnici.

"Noi când venim să strângem ciuperci, tăiem de la rădăcină, ca rădăcina să rămână în pământ. 1 Ele să înmulțesc așa."

Soții Papanaga știu unde să găsească cele mai bune ciuperci și cum să le prepare.

"Ne uităm să fie întregi să nu fie fărâmate. Fiecare ciupercă are locul său unde crește. Hribul alb are locul lui, acolo unde este puțin soare, dar și pe lângă stejari. Acestea tot sunt bune, ele sunt asemănătoare ca cele care cresc lângă caise, cele de la prune și caise sunt bune. "

"Le spălăm în câteva ape și le punem la fiert. Punem ceapă și după ne uităm. Dacă ceapa este albă înseamnă că acestea sunt bune, iar dacă este albastră, le aruncăm, deoarece nu sunt bune. "

Sunt comercianți care vând tot ce culeg, aceasta fiind o sursă de existență pentru ei. Este și cazul soților Chircu, ieșiți lângă satul Stejăreni din raionul Strășeni, după culesul matinal al ciupercilor.

"Ca să ne hrănim, ne este foame și nu avem unde lucra. Ce mâncăm noi, aceea și vindem. De la bătrâni am văzut."

În preajmă, un bărbat vinde cu 150 de lei o căldare mare cu ciuperci și cu o sută - una mică.

"Eu am 64 de ani, aici în Condrița. Eu nu strâng ciuperci rele, eu mănânc și la oameni dau ca să trăiască. "

La câțiva kilometri distanță, alți comercianți la fel nu duc lipsă de cumpărători.

"Toate sunt ghebele. Acestea se fac numai toamna, măi băieți. Vedeți alta aici, uitați-vă, vedeți altă ciupercă aici. - De unde le strângeți? - Din pădure. "

Cumpărătorii, la rândul lor, spun că nu se încumetă să cumpere orice și aleg cu atenție ciupercile.

"Dacă eu nu le cunosc, nu le cumpăr. Altfel cum poți, nu poți să ai încredere doar în vorba omului."

Specialiștii îndeamnă oamenii să cumpere ciuperci din locuri autorizate și să se adrese medicului dacă se simt rău după ce au mâncat ciuperci.

"Este foarte important ca această persoană până la sosirea ajutorului de urgență să stea culcată și să nu facă efort fizic. Pentru evitarea intoxicației acute cu ciuperci, aș recomanda și aș insista de a consuma și achiziționa ciuperci doar din locuri autorizate. "

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.